ΠΝΠ: Τι προβλέπει για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα φορολογικά μέτρα

Η παράταση για την προστασία της α’ κατοικίας έως το τέλος Ιουλίου, καθώς και η παράταση έως τις 15 Μαΐου για το καθεστώς διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και φορολογικά μέτρα (όπως η αναστολή είσπραξης οφειλών και η έκπτωση 25%), και η ένταξη των επιχειρήσεων που ασκούν νοσοκομειακές δραστηριότητες στα προστατευτικά μέτρα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που δημοσιεύτηκε σήμερα. Ειδικότερα:

1. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 72 του ν. 4605/2019 (Α’ 52) αντικαθίσταται ως εξής: «1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, στο οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παρ. 1 του άρθρου 68, μπορεί έως την 31η Ιουλίου 2020 να υποβάλει αίτηση για ρύθμιση των οφειλών των παρ. 2 και 3 του άρθρου 68, με σκοπό την προστασία της κύριας κατοικίας του από την αναγκαστική ρευστοποίηση». 2. Η ισχύς της παρ. 1 αρχίζει από τις 30 Απριλίου 2020.

2. Η έκπτωση 25% στις βεβαιωμένες οφειλές και στις δόσεις οφειλών ρύθμισης για τον Μάρτιο καλύπτει και τις εμπρόθεσμες πληρωμές που έγιναν από τις 11 Μαρτίου έως 29 Μαρτίου (ήδη ίσχυε για τις πληρωμές που έγιναν 30 και 31 Μαρτίου). Η έκπτωση αυτή θα συμψηφιστεί με οφειλές οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά από την 1η Ιουνίου 2020. Η περίοδος αναστολής λήγει στο τέλος Αυγούστου, ενώ οι πληρωμές εντός του Μαΐου αναστέλλονται έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2020 εκτιμάται σε 1,218 δισ. ευρώ.

3. Παρέχεται πίστωση για την καταβολή στις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, καθώς και κάθε άλλης σχετικής επιβάρυνσης, που αναλογούν στα κάτωθι ενεργειακά προϊόντα:

α) Βενζίνη με μόλυβδο

-με αριθμό οκτανίων (RON) μικρότερο του 98

-με αριθμό οκτανίων (RON) ίσο ή μεγαλύτερο του 98

β) Βενζίνη χωρίς μόλυβδο

-με αριθμό οκτανίων (RON) μικρότερο του 95

-με αριθμό οκτανίων (RON) ίσο ή μεγαλύτερο του 95, αλλά μικρότερο του 98

-με αριθμό οκτανίων (RON) ίσο ή μεγαλύτερο του 98

γ) Βενζίνη χωρίς μόλυβδο με την προσθήκη ειδικών προσθέτων, που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί προσφέρεται προς πώληση ή και χρησιμοποιείται ως ισοδύναμο καύσιμο αντί της μολυβδούχου βενζίνης των κωδικών της Σ.Ο. 2710 12 51 και 2710 12 59

δ) Βενζίνη αεροπλάνων

ε) Ειδικό καύσιμο αεριωθουμένων τύπου βενζίνης

στ) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων

ζ) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης

η) Πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) που χρησιμοποιείται για χρήσεις άλλες από αυτές που καθορίζονται στις παραπάνω περιπτώσεις στ) και ζ)

θ) Πετρέλαιο εξωτερικής καύσης (FUEL OIL- Μαζούτ)

ι) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων

ια) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης

ιβ) Φωτιστικό πετρέλαιο (κηροζίνη), που χρησιμοποιείται για άλλες χρήσεις εκτός από αυτές που καθορίζονται στις παραπάνω περιπτώσεις ι’ και ια’

ιγ) Υγραέρια (LPG) που χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων

ιδ) Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που χρησιμοποιούνται:

-ως καύσιμα θέρμανσης και

-για άλλες χρήσεις εκτός από αυτές που καθορίζονται στις περιπτώσεις ιγ’ και ιε’

ιε) Υγραέρια (LPG) και μεθάνιο που προορίζονται για βιομηχανική, βιοτεχνική και εμπορική χρήση σε κινητήρες πλην της περίπτωσης ιγ.

4. Για ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν νοσοκομειακές δραστηριότητες προβλέπεται:

-η αναστολή οφειλών και η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ

-η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Μαρτίου και Απριλίου

-ο συμψηφισμός του 20% της μείωση του τζίρου τους για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο έτους 2020 σε σχέση με το τζίρο του περσινού έτους, με ποσού των καταβλητέων δόσεων που έχουν προκύψει ή πρόκειται να προκύψουν μέσω της Εφαρμογής Μηχανισμού Αυτόματης Επιστροφής από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

5. Παρατείνεται έως 15 Μαΐου η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης .

6. Αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών για διάστημα που δεν ξεπερνάει τους 6 μήνες και δίνεται παράταση στην προθεσμία καταβολής δόσεων για τις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων.

7. Στήριξη διαχειριστών αερολιμένων. Όπως ορίζεται, οι χρηματικές οφειλές των παραχωρησιούχων, βάσει συμβάσεων παραχώρησης διαχείρισης αερολιμένων, προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), οι οποίες είναι ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εντός του έτους 2020, εξοφλούνται έως έξι μήνες μετά την επέλευση του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού. Η επιμήκυνση των οφειλών επιβαρύνεται με ονομαστικό επιτόκιο ίσο με το πληρωτέο για τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου εξάμηνης διάρκειας, της τελευταίας έκδοσης πριν από την επέλευση του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού της οφειλής, προσαυξημένο κατά μισή (0,5) μονάδα, χωρίς άλλες συνέπειες για τον παραχωρησιούχο, περιλαμβανομένων και εκείνων που θα επέρχονταν από το χρονικό σημείο του ληξιπρόθεσμου και απαιτητού της ως άνω οφειλής έως την έναρξη ισχύος της παρούσας. Η παρούσα διάταξη, ως εξαιρετική, δεν αποτελεί τροποποίηση της οικείας σύμβασης παραχώρησης.

8. Επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών:

α. Για τις επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων των οφειλών τους προς το υπουργείο Οικονομικών, που έχουν ρυθμιστεί με τις υπ’ αρ. 1918/19.3.2012 (Β΄1108), 3410/25.7.2014 (Β΄ 2043) και Δ.Ο.Δ. Γ 4000084 ΕΞ 2017 (Β΄ 11) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθώς και να αναστέλλεται η είσπραξη αυτών για χρονικό διάστημα που καθορίζεται στην απόφαση της παρ. 3.

Η ανωτέρω παράταση δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής της είσπραξης των δόσεων, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

β. Η παρ. 1 εφαρμόζεται για οφειλές που επρόκειτο να καταβληθούν μετά από την έναρξη ισχύος της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ 18149/13.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης.

γ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών προσδιορίζονται το χρονικό διάστημα της παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης των οφειλών της παρ. 1, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ