Περισσότερες εξουσίες στο Eurogroup

Περισσότερες εξουσίες στο Eurogroup

   

Τη διεύρυνση της αποστολής των Eurogroup εισηγείται ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιερί Ρεπαντέν, προτείνοντας να μπουν στην ατζέντα των συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και θέματα κοινωνικά, πέρα των οικονομικών.

Στόχος είναι να μην διεξάγονται πλέον οι εργασίες του Eurogroup με μοναδικό γνώμονα τους οικονομικούς δείκτες, αλλά μέσα σε ένα γενικότερο πλαίσιο, που θα περιλαμβάνει και κοινωνικούς δείκτες, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της ανεργίας, τα προβλήματα υγείας κ.ά., δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα Le Soir ο Τιερί Ρεπαντέν.

Σχετικά με τις πρόσφατες γαλλογερμανικές προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του Eurogroup, ο Ρεπαντέν τόνισε ότι η πρόταση για τον ορισμό ενός μόνιμου προέδρου του Εurogroup, προβλέπει επίσης τη σύσταση μιας παρόμοιας δομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα είναι σε θέση να συζητά τις προτάσεις του συμβουλίου υπουργών.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι θα υπάρχει επιπλέον και μία ειδική Γραμματεία, που θα έχει ως έργο να αποτελεί «τον σύνδεσμο ανάμεσα στο Eurogroup και τις Συνόδους των Αρχηγών Κρατών».

Ερωτηθείς εάν το ρόλο του Προέδρου πλήρους απασχόλησης του Eurogroup μπορεί να τον αναλάβει ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ο υπουργός απάντησε αρνητικά

“Όχι”, ανέφερε, “διότι ένας Επίτροπος είναι ήδη ιδιαίτερα απασχολημένος. Η πρόταση αφορά κάποιον ο οποίος θα ήταν απόλυτα αφιερωμένος σε αυτό το έργο”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ