«Πέφτει» 1 δισ. € στην αγορά από ευρωπαϊκά κονδύλια – Τα προγράμματα για μικρομεσαίους 

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά το φθινόπωρο ως επιχορηγήσεις μόνον σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Από τον Οκτώβριο και μετά αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», με τις δύο πρώτες προσκλήσεις που θα αφορούν σε «πράσινο», αλλά και ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ. Με άλλα λόγια, θα υπάρξουν επιδοτούμενα προγράμματα μέσα από τα οποία μία επιχείρηση θα αποκτά την δυνατότητα να αναβαθμιστεί τεχνολογικά ή να εξοικονομήσει ενέργεια. 

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Βέβαια, τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν θα απευθύνονται αποκλειστικά σε «πράσινες» και «ψηφιακές» παρεμβάσεις: Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να καλύψει πρόσθετες δαπάνες για την επιχείρησή του, όπως εξοπλισμού, θα έχει και αυτή την επιλογή, αλλά θα πρέπει να είναι συμπληρωματικές του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου, όχι το κατά βάση σχέδιο. 

Πάνω από 8 δισ. στους μικρομεσαίους  

Στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα υπολογίζεται πως μέσα στην επόμενη 5ετία θα κατευθυνθούν, συνολικά, περισσότερα από 8 δισ. ευρώ συνδυαστικά από το ΕΣΠΑ, το «Ελλάδα 2.0» και τα αγροτικά ταμεία.

Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες επενδύσεων (προτεραιότητες) στους οποίους θα κινηθεί το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», με συνολικά ποσά ύψους 3,9 δισ. ευρώ: 

  1. Ενίσχυση Έρευνας & Καινοτομίας
  2. Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας
  3. Βελτίωση Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση
  4. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού.

Στον άμεσο ορίζοντα κύριος στόχος είναι να  καλυφθεί όλο το εύρος των αναγκών των επιχειρήσεων σε επίπεδο ενίσχυσης συνεργασιών, ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών προτύπων και εύρεσης τόσο τεχνολογικών όσο και  ανθρώπινων  επενδυτικών πόρων. 

Μακροπρόθεσμος στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας τους ώστε να αποτελέσουν το βασικό μοχλό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Τι προβλέπει το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 

Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» θα αφορά:

  • Μικρές & Μεσαίες επιχειρήσεις
  • Αυτοαπασχολούμενους
  • Ανθρώπινο δυναμικό
  • Ερευνητές
  • Start uppers

Μερικές ενδεικτικές Δράσεις του προγράμματος, είναι:

  • Στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τεχνολογική προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα
  • Ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών
  • Ενίσχυση της νέας / νεοφυούς επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Υποστήριξη της ανάπτυξης / υιοθέτησης καινοτομιών
  • Υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος
  • Ενθάρρυνση clusters ή/και συνεργασιών ΜΜΕ μεταξύ τους ή/και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις
  • Ανάπτυξη / Αναβάθμιση δομών / μηχανισμών στήριξης επιχειρηματικότητας
  • Περιβαλλοντικές υποδομές / πράσινη ανάπτυξη

Ποιοι είναι οι στόχοι της Πολιτείας 

Ποιες είναι όμως οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η πολιτεία και επιδιώκει να επιτευχθούν μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Στο πεδίο του ψηφιακού Μετασχηματισμού –για παράδειγμα- κύριος στόχος είναι η προσαρμογή της Ελληνικής Βιομηχανίας & ΜμΕ στις σύγχρονες προκλήσεις με στήριξη της ανάπτυξης & υλοποίησης κατάλληλων σχεδίων. Σημαντικός αρωγός στη συνολική προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-25.Οι δράσεις είναι συμπληρωματικές με αυτές του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη που χρηματοδοτεί ψηφιακές υποδομές. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας σχεδιάζονται οριζόντιες δράσεις για δημιουργία ευνοϊκού ψηφιακού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο όπου οι ελληνικές εταιρείες θα μπορούν να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κύριος στόχος είναι να βελτιωθεί η θέση της ελληνικής παραγωγής στις διεθνείς αγορές μέσα από λειτουργική ευελιξία & απόδοση των επιχειρήσεων, μεγαλύτερες ταχύτητες παραγωγής, οργάνωση συνεργασιών & νέων επιχειρηματικών προτύπων σε έξυπνες αλυσίδες αξίας. Επιδιώκεται η ενίσχυση ΜμΕ για υλοποίηση στοχευμένων επιχειρηματικών σχεδίων, προώθηση καινοτόμων προϊόντων/ υπηρεσιών εγχώριας παραγωγής με στόχο την καθιέρωση της θέσης στις αγορές, την εξοικονόμηση ενέργειας & τον φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό. Η δημιουργία επικερδών ΜμΕ στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας θα διερευνηθεί μέσα από πιλοτική δράση. Τα ΠΕΠ θα υποστηρίξουν ενισχύσεις ΜΜΕ που ανταποκρίνονται σε τοπικού χαρακτήρα αναπτυξιακές ανάγκες δράσεις, ΤΠΕ τοπικής εμβέλειας & σημασίας, ενισχύσεις ΜμΕ που εξυπηρετούν την περιφερειακή διάσταση της ΕΣΕΕ συμπεριλαμβανομένων δράσεων για Βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία & ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις. 

Σταδιακή απομάκρυνση από την φιλοσοφία των κλασικών ενισχύσεων 

Άλλη μια προτεραιότητα συνιστά η βελτίωση πρόσβασης επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.  Πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση της επιχειρηματικότητας & η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις ΜμΕ καλύπτοντας μέρος του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ενισχυθούν ώστε να αποκτήσουν: 

  • πρόσβαση σε χρηματοδότηση 
  • διεθνοποίηση & πρόσβαση στις αγορές 
  • ευνοϊκό επιχειρηματικού περιβάλλοντος 

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί για: 

  • Ίδρυση καινοτόμων & νεοφυών δυναμικών επιχειρήσεων
  • Ανάπτυξη υφιστάμενων ΜμΕ μέσω επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία & την προσαρμογή τους στη βιομηχανία 4.0 & τον πράσινο μετασχηματισμό 
  • Διευκόλυνση της λειτουργίας & ανάπτυξης ΜμΕ με δυσχέρεια τεκμηρίωσης πιστοληπτικής ικανότητας 
  • Ανάπτυξη διεθνοποίησης & βελτίωση πρόσβασης σε νέες αγορές 

Η χρηματοδότηση της ΕΕ στην νέα ΠΠ στρέφεται προς τα Χρηματοδοτικά Μέσα απομακρυνόμενη από τις κλασικές ενισχύσεις. Η αυξανόμενη διάθεση πόρων σε ΧΜ συνεπάγεται σταδιακή μείωση μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων & εξυπηρετεί τη στρατηγική υψηλής μόχλευσης ιδιωτικών πόρων. 

Έτσι επιτυγχάνεται ορθολογικότερη δημοσιονομική διαχείριση & πολλαπλασιασμός διαθέσιμων πόρων & τελικά ωφελούμενων επιχειρήσεων. 

Η στόχευση ΧΜ αφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της αγοράς που θα εξειδικευθεί με βάση τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων: μέγεθος, στάδιο κύκλου ζωής, κλάδο & γεωγραφική περιοχή δραστηριότητας. Για τον σκοπό αυτό, θα εκπονηθούν ex-ante αξιολογήσεις για ΧΜ ενώ είναι εφικτή η αξιοποίηση αξιολογήσεων της ΠΠ 2014-20 με επικαιροποίηση.

Στήριξη στην αυτοαπασχόληση 

Η επιχειρηματικότητα μπορεί να προσδώσει ανεξαρτησία & αυτοπεποίθηση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Η στοχευμένη υποστήριξη της αυτοαπασχόλησης, της επιχειρηματικότητας, η παροχή βοήθειας & καθοδήγησης σε νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα αποτελεί προτεραιότητα. 

Οι παρεμβάσεις θα εστιάσουν σε ανάπτυξη αυτοαπασχόλησης & μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητας με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών & μορφών οργάνωσης του επιχειρείν, στη δυναμική προσαρμογή αυτοαπασχολουμένων & εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις στις σημαντικότερες δεξιότητες της αγοράς εργασίας. 

Με στόχο την αύξηση της γνώσης για επιχειρηματικότητα, αυτοαπασχόληση, η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας επικεντρώνεται σε:

  • νεοσύστατες επιχειρήσεις 
  • μικροχρηματοδότηση 

Πηγή enikonomia.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ