«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων στο νέο Μεσοπρόθεσμο – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνεται μέσα στις σελίδες του νέου Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή: Ουσιαστικά «κατοχυρώνονται» συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ακόμη και νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα αποτυπώνεται και η εκτίμηση πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία θα βαδίζει σε δρόμους… ανάπτυξης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Στο σχέδιο ενσωματώνονται φοροελαφρύνσεις, όπως: διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μείωση φορολόγησης νομικών προσώπων στο 22% από 24%, μείωση της προκαταβολής φόρου, διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος) όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά, κ.ά.

Τι φέρνουν οι φοροελαφρύνσεις

Με δεδομένη την προοπτική «μονιμοποίησης» των φοροελαφρύνσεων εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ας δούμε τι ανατροπές φέρνει κάθε μία από αυτές: Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ