Όχι αυτόφωρο για μικροοφειλέτες

"Η διαδικασία του αυτοφώρου δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας"... ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Google Προσθέστε το enikos.gr στην Google

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι των περιπτώσεων εξαγωγής συναλλάγματος φυσικών προσώπων από το ΣΔΟΕ όπως αναφέρει σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και με την ολοκλήρωσή τους θα συνταχθούν οι εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ.Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Σχετικά με την αναστολή του αυτοφώρου για τους μικροοφειλέτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει ότι το αδίκημα της διακράτησης του ΦΠΑ, του ΦΚΕ και των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, το αδίκημα της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς αυτόφωρα από την κείμενη νομοθεσία.

Σημειώνει ωστόσο εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 23.9.2011 σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας.

Google Προσθέστε το enikos.gr στην Google