Ώρα απόσυρσης παλαιών ταμειακών μηχανών και εξόφληση ΦΠΑ σε… real time – Όλες οι λεπτομέρειες

Με τα… κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να αρχίσουν να συνδέονται όλες οι ταμειακές μηχανές από την 1η Σεπτεμβρίου: Η κλεψύδρα αδειάζει και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η εφορία δύσκολα θα αλλάξει. Νέα παράταση στη διαδικασία δεν θα δοθεί, παρά μόνον για τους επαγγελματίες στις πυρόπληκτες περιοχές. Οι αποδείξεις που θα εκδίδονται μέσω ταμειακών μηχανών θα διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Ο κύβος ερρίφθη: Από το φθινόπωρο θα αρχίσει να «κλείνει» η εκκρεμότητα της υιοθέτησης ηλεκτρονικών τιμολογίων και της διασύνδεσης ταμειακών μηχανών- POS – δημόσιων ταμείων. Στόχος δεν είναι άλλος από το να υιοθετηθούν τα συγκεκριμένα «εργαλεία» που συνδυαστικά απειλούν να «ξεσκεπάσουν» το «μαύρο χρήμα», για αυτό και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών είναι ειλημμένη: Η υποχρεωτική διαβίβαση ηλεκτρονικών τιμολογίων στα… «κεντρικά», αλλά και η σύνδεση των ταμειακών με την ΑΑΔΕ θα εφαρμοστεί από το φθινόπωρο… σε δόσεις, χωρίς άλλη παράταση στην διαδικασία! Τα πάντα θα πρέπει να έχουν «κλείσει» πριν από τη νέα χρονιά.

Τι θα ισχύσει για τις ταμειακές μηχανές

Έτσι, αναφορικά με την διασύνδεση φορολογικών μηχανισμών (ταμειακών μηχανών κ.λπ.) με την ΑΑΔΕ σταδιακά και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜ) υποχρεούνται:

  • να αναβαθμίσουν τους φορολογικούς μηχανισμούς τους, ώστε να παράγουν αποδείξεις με ενσωματωμένο το QR Code ταυτοποίησης του φορολογικού μηχανισμού και της απόδειξης,
  • να διασυνδεθούν, ώστε να διαβιβάζουν τις συναλλαγές τους ανά συναλλαγή (1 προς 1) σε πραγματικό χρόνο στην πλατφόρμα myDATA,
  • να αποσύρουν πλήρως παλαιούς φορολογικούς μηχανισμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης, τακτοποιώντας την εικόνα τους στο Φορολογικό Μητρώο.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ