Ομπάμα – Βαρουφάκης: Ελλάδα… όπως Lehman Brothers

Τα διδάγματα από την κατάρρευση της Lehman Brothers στις ΗΠΑ και οι παραλληλισμοί με την κρίση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεκάλεπτης συνομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη σύντομη συνομιλία έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο Ομπάμα όταν έγινε πρόεδρος και κλήθηκε να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση και το διεθνές «ντόμινο» που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers και δεχόταν πιέσεις προς την κατεύθυνση της λιτότητας τις οποίες, σύμφωνα με τον υπ. Οικονομικών της Ελλάδας, έπρεπε να αντιμετωπίσει.

«Κάναμε μια σύγκριση της δικής μας εμπειρίας που είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για τις δυσκολίες που είχε εκείνος με την κατάσταση στη Wall Street, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης το θέμα ήταν η μεταφορά των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Περί λιτότητας

«Εξετάσαμε και την ανάγκη αναζήτησης πρακτικών και ουσιαστικών τρόπων για το πως μπορεί να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα είτε από μη ελεγχόμενες διαδικασίες», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση και αυτή της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει να δείξουν οι εταίροι ευελιξία, για να προσθέσει από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι σε βαθμό υποτέλειας.

Στη δική του ομιλία στο Βrookings, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσυπογράφει στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν, και περιέγραψε τα μνημόνια που εφαρμόζονται τε τελευταία χρόνια ως μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη.

Η αρχή της επιβολής αυστηρής λιτότητας στην πιο ελλειμματική οικονομία προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση σε καιρό ειρήνη, ανέφερε, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων. Παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες από τη συνάντηση Ομπάμα – Βαρουφάκη – ΒΙΝΤΕΟ

Fed: “Κακό προηγούμενο” τύπου Lehman το Grexit

Fitch: Η Ευρωζώνη “No 1 κίνδυνος” – ΦΩΤΟ

Υπερ-πτήση S&P μετά το σοκ Lehman – ΦΩΤΟ

Handelsblatt: Ευρωπαϊκό τραύμα Lehman

Guardian: Η Ευρωζώνη, η Ελλάδα και η Lehman Brothers

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ