Όλες οι αλλαγές στις υπερωρίες: Τι έρχεται για εργαζομένους – εργοδότες – Γράφει ο Διονύσης Τεμπονέρας

Τις τελευταίες ημέρες, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επιταχύνει και σχεδιάζει, να φέρει στη βουλή, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ακόμη και μέσα στον Φεβρουάριο. Ο σχεδιασμός είναι το νομοσχέδιο, να τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς, τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια να έρθει προς ψήφιση στη βουλή.

Γράφει o δικηγόρος – εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας

Η κυβέρνηση, φοβούμενη τον σχηματισμό «μετώπου» από την αντιπολίτευση, προσανατολίζεται στο να «σπάσει» το νομοσχέδιο και να μην φέρει άμεσα, τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο(ν.1264/1982), επικεντρώνοντας κυρίως, στις αλλαγές στις υπερωρίες και στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το υπό νομοθέτηση πλαίσιο, έχει ήδη τεθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνεπώς ως προς τα ζητήματα αυτά και δεν αναμένεται να αλλάξει. Η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο, που θα ορίζει ότι:

i)κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας.

Εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός ωρών ετήσιας απασχόλησης και κατά συνέπεια το επίπεδο των αμοιβών, θα μπορεί να αποφασίζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), έπειτα από εισήγηση της επιχείρησης. Eιδικά στο θέμα της ευελιξίας του χρόνου εργασίας, το σχέδιο νόμου θα δίνει, τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, εφόσον δεν καταστεί εφικτή η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με το οικείο σωματείο, να προσφεύγει στη λύση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε 6μηνη ή ετήσια βάση μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Το ΑΣΕ θα εξετάζει εάν είναι τεκμηριωμένες ή όχι οι προϋποθέσεις που θέτει κάθε φορά μια επιχείρηση και θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ