Οι Βρυξέλλες βλέπουν τη… “λύση της Κύπρου”

Οι Βρυξέλλες βλέπουν τη… “λύση της Κύπρου” 

 

Έκθετες σε πιθανά μελλοντικά κουρέματα αφήνει η επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις. Συγκεκριμένα, ενέκρινε προσχέδιο ψηφίσματος βάσει του οποίου προστατεύονται μόνο οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ. Οι καταθέσεις που υπερβαίνουν αυτό το ποσό ενδέχεται να υποστούν ζημίες σε περίπτωση που η εν λόγω τράπεζα τεθεί σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οι ευρωβουλευτές επιλέγουν με άλλα λόγια το μοντέλο της Κύπρου για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών. Το προσχέδιο προβλέπει ότι οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2016. Βάσει αυτών, σε περίπτωση εκκαθάρισης ή στήριξης μίας τράπεζας, αρχικά θα εξαντληθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως οι μέτοχοι και ομολογιούχοι των τραπεζών. Εάν αυτό δεν αρκεί, τότε θα υπάρξει συμμετοχή και των καταθέσεων που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ. 

«Η περίπτωση της Κύπρου δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες για να καταστούν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι και τελικά οι καταθέτες υπόλογοι για το λογαριασμό» αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίζει από κοινού με τα κράτη-μέλη για το συγκεκριμένο νόμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup αποφάσισαν ότι οι μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ δηλαδή) θα υπόκεινται σε ζημίες σε περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας. Ορισμένες χώρες όμως, εξακολουθούν να ζητούν ευελιξία στον τρόπο χειρισμού των υπό εκκαθάριση τραπεζών.

 

Πηγή: euro2day.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ