Οι επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα

Οι επόμενες κινήσεις στην ενεργειακή σκακιέρα

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Μία-μία θα εξετάσει τις επιλογές του το Ισραήλ σε ό,τι αφορά τον τρόπο εξαγωγής του φυσικού του αερίου, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορεί να γίνει η μεταφορά του μέσω Ελλάδος.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ακόμη δεν έχει πάρει τις αποφάσεις της και δεν έχει απαντήσει θετικά ή αρνητικά στο κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κύπρου να χρησιμοποιήσει τον τερματικό σταθμό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στο Βασιλικό και φαίνεται να απορρίπτει την προοπτική κατασκευής και των δύο υποδομών, δηλαδή και του σταθμού και του αγωγού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», είπε ότι ο συνδυασμός των δύο επιλογών είναι η χειρότερη λύση, διότι αποτελεί μια πολύ δαπανηρή επένδυση.

Τόνισε δε, ότι συζητά και με την Ελλάδα και με την Κύπρο τις εναλλακτικές διαδρομές, από τις οποίες μπορεί να περάσει ο αγωγός και ότι όποια απόφαση και αν ληφθεί, θα είναι η καλύτερη και για τις τρεις χώρες.

Ο Σιλβάν Σαλόμ έστειλε και μήνυμα στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της να περάσει το φυσικό αέριο από το έδαφός της, θέτοντας επί λέξει το ερώτημα: «Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα σαμποτάρει τα σχέδια που έγιναν από ισραηλινές εταιρείες στην Κύπρο; Δεν το νομίζω».

Ανοιχτή γραμμή Σαλόμ-Μανιάτη

Το θέμα του τρόπου μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει εντός της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό του.

 Εξέτασαν τρεις εναλλακτικές: Να κατασκευαστεί αγωγός που θα ξεκινά από την Κύπρο και θα διασχίζει είτε το Αιγαίο, είτε την ηπειρωτική Ελλάδα από την Πελοπόννησο προς τη βόρειο Ελλάδα όπου θα συναντήσει τον αγωγό TAP, είτε θα διασχίσει το Ιόνιο μέχρι και πάλι να συναντήσει τον TAP.

Οι σχετικές μελέτες έχουν υποβληθεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.