Οι “αντάρτες” της Μέρκελ
Σε έκτακτη συνεδρίασή της η Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών δόθηκε χθες το βράδυ το πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, 15 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας απείχε. Ο αριθμός των «ανταρτών» ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στο επιτελείο της Α. Μέρκελ καθώς πρόκειται για τους «συνήθεις υπόπτους» όπως σημειώνουν αναλυτές: στην τελευταία ψηφοφορία στη βουλή για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες καταγράφηκαν 13 «όχι» στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών ενώ ο ίδιος αριθμός βουλευτών είχε καταψηφίσει τον περασμένο Φεβρουάριο το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Πριν την χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε εκ νέου ότι με τη νέα βοήθεια ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της.
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων του υπ. Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.
Άγνωστο παραμένει τι στάση θα τηρήσουν στην αυριανή ψηφοφορία οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι Πράσινοι πάντως προανήγγειλαν τη συγκατάθεσή τους ενώ το κόμμα της Αριστεράς θα καταψηφίσει.
Πηγή: Deutsche Welle
