Οι αλλαγές που εξετάζονται στην αξιολόγηση της αναπηρίας – Το νέο κριτήριο που μπαίνει στο σύστημα

Στο επίκεντρο των αλλαγών αναμένεται να μπει μέσα στους επόμενους το σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει μπαράζ μεταρρυθμίσεων και σε αυτό τον τομέα, με στόχο τη θέσπιση ενός συστήματος που δεν θα στηρίζεται μόνο στον ιατρικό φάκελο, αλλά και στην λειτουργικότητα του.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι το νέο πλαίσιο ευθυγραμμίζεται απολύτως με τα όσα αναφέρονται στην 10η έκθεση της μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Κι αυτό, γιατί ο προσδιορισμός του ποσοστού αναπηρίας και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτό με το σχεδιαζόμενο πλαίσιο θα στηρίζεται τόσο στην ιατρική όσο και στη λειτουργική αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα θα προβλέπει την αξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας από εμπειρογνώμονες μέσω φυσικών εξετάσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα ρυθμίζονται οι κλίμακες επιδομάτων.

Παρεμβάσεις θα γίνουν και στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας τα οποία αποφασίζουν βάσει υγειονομικών δεδομένων και κριτηρίων τον βαθμό αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ