Ο Ομήρου για τις επικρίσεις του Ντράγκι

Ο Ομήρου για τις επικρίσεις του Ντράγκι

Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απέρριψε τις επικρίσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Θεσμών και Αξιών σχετικά με την παράλειψη του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη να παράσχει πλήρη ενημέρωση για τη φυγάδευση κεφαλαίων από την Κύπρο πριν από την επιβολή «κουρέματος» στις καταθέσεις.

Ο κ. Ομήρου δήλωσε κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Ελλάδα ότι η νομοθετική εξουσία ούτε διανοήθηκε, ούτε και έχει δικαίωμα να απομακρύνει τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τόνισε ότι σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία του θεσμού.

Ο κ. Ομήρου απέδωσε την τοποθέτηση Ντράγκι σε λανθασμένη ή ελλιπή ενημέρωση των Ευρωπαϊκών Οργάνων και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το θέμα του διοικητή.

«Θα πρέπει να έχουν ορθή πληροφόρηση πριν προβούν σε διαβήματα και στείλουν επιστολές για παραπομπή του θέματος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής Ντράγκι προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ίδιο, «είναι προφανές, ότι δεν είχε επαρκή ενημέρωση για τις αποφάσεις της Βουλής για τον Πανίκο Δημητριάδη».

Η Επιτροπή Θεσμών διερευνά κατά πόσον ο κ. Δημητριάδης, με τη μη παροχή όλων των πληροφοριών που ζητήθηκαν για καταθέτες που απέσυραν χρήματα, παραπλάνησε ή παρέσχε ελλιπή πληροφόρηση στη Βουλή, κατά παράβαση της σχετικής πρόνοιας που καθιστά τέτοια συμπεριφορά αδίκημα.

Η Επιτροπή Θεσμών ζήτησε στοιχεία για τις μεταφορές καταθέσεων στο εξωτερικών ένα χρόνο πριν από την επιβολή του «κουρέματος» και στη διάρκεια που οι τράπεζες ήταν κλειστές, αλλά ο κατάλογος που διαβιβάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα περιείχε μόνο τις συναλλαγές μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικών, περίπου 6.000, για τις 15 ημέρες πριν από το «κούρεμα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ