Ο Γαλλικός Τύπος για την Κύπρο

Ο Γαλλικός Τύπος για την Κύπρο

 

Εκτενείς είναι οι αναφορές του Γαλλικού Τύπου στις εξελίξεις της Κύπρου, καθώς στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας ως κύριο θέμα φιγουράρει η Μεγαλόνησος και οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και τις Βρυξέλλες.

Η Κύπρος είναι «στριμωγμένη ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες», ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Φιγκαρό σήμερα, «Το νησί που ψάχνει για 5,8 δισ.» ήταν ο τίτλος της Λιμπερασιόν, «Στην οικονομική κρίση προστίθεται η πολιτική», επισήμανε η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό.

Ο τύπος της Γαλλίας αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα στην κρίση στην Κύπρο. Στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξε ούτε μια ψήφος υπέρ» στην κυπριακή Βουλή αλλά και η ικανοποίηση του κυπριακού λαού για το αποτέλεσμα.

Χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση «ήταν πιο μόνη από ποτέ», σχολίασε η Λεζ Εκό.

«Χωρίς να την υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της θεώρησαν δική της ευθύνη την διευθέτηση της φορολόγησης των καταθέσεων», ενώ «δεν υπάρχει από την Ευρώπη εναλλακτικό σχέδιο Β», πρόσθεσε στο σχετικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης «στις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα σε Λευκωσία και ΕΕ».

Ρεπορτάζ από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα στελέχη των ελβετικών τραπεζών εκεί «τρίβουν τα χέρια τους», αφού πιστεύουν ότι με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι Ρώσοι καταθέτες θα μεταφέρουν μαζικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Κύμα μαζικών αναλήψεων των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες (bank run) προέβλεψε και η Φιγκαρό, αν και κατέγραψε τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ που «επανέλαβε τη δέσμευσή της» να στηρίξει την Λευκωσία, στο πλαίσιο της καθορισμένης εντολής της.

Η Λιμπερασιόν προέβλεψε ότι επρόκειτο να δοθεί παράταση στο κλείσιμο των τραπεζών και πέραν της Πέμπτης λόγω του φόβου μαζικών αναλήψεων των καταθετών, εκτίμηση που δικαιώθηκε από τα πράγματα.

Μετά την Ελβετία, οι Κύπριοι ανησυχούν ότι και το βρετανικό νησί Μαν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

Ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ, αναφέρεται στο πώς ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις την νύχτα της Παρασκευής. Έμφαση δίνει στον ρόλο του Κύπριου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, στον οποίο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή της φορολόγησης των μικροκαταθετών.

Μεταφέρει στη συνέχεια τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο «ο Κύπριος πρόεδρος αγωνίσθηκε με κάθε προσπάθεια για να μην καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν, έγραψε ο Κατρμέρ, ότι «η Κύπρος ήταν το θύμα και η ευρωζώνη ο θύτης».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ