Ντάισελμπλουμ: “Όχι” σε κούρεμα χρέους… “ίσως” σε πιθανή παράταση

«Ένα από τα πρώτα σημεία συζήτησης μεταξύ του eurogroup και των νέων ελληνικών αρχών, θα είναι η συζήτηση για μία πιθανή παράταση του προγράμματος, βεβαίως, όμως θα πρέπει να το συζητήσει η ελληνική κυβέρνηση». Αυτό δήλωσε, προσερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε σχέση με το χρέος, ο πρόεδρος του eurogroup επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για κούρεμα και ότι “προϋπόθεση, για να ξαναδούμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η ολοκλήρωση του 5ου ελέγχου, ο οποίος ακόμα εκκρεμεί”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “δεν υπάρχει υποστήριξη για διαγραφή του χρέους, έχουμε κάνει ήδη πολλά για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν είναι θέμα επείγον”.

“Προσδοκούμε να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση, μόλις αναλάβει επίσημα”.

Επεσήμανε, ωστόσο ότι “ η συμμετοχή στο eurogroup προϋποθέτει ότι οι συμφωνίες και οι κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί”.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ συνεχάρη τον Α.Τσίπρα και τον Σύριζα για τη “μεγάλη και καθαρή, νίκη”, όπως είπε και ευχήθηκε “καλή επιτυχία στις νέες τους θέσεις”.

Παρομοίως και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, εξήγησε ότι η Κομισιόν περιμένει το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για να αρχίσει τις συνομιλίες και τη συνεργασία μαζί της.

Ανοιχτή την πιθανότητα επιμήκυνσης του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης άφησε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, η οποία, ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους ή αναδιάρθρωσής του.

«Αυτό (σσ: η επιμήκυνση του προγράμματος) είναι σίγουρα μία πιθανότητα ή μία επιλογή και θα συμμετάσχουμε εποικοδομητικά σε κάθε συζήτηση», δήλωσε η κ. Κοτέ και πρόσθεσε ότι, «όπως πάντα, εξαρτάται από το πως θα διατυπωθεί ένα τέτοιο αίτημα και από το γενικότερο πλαίσιο, αλλά είναι κατ΄αρχήν μία επιλογή».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK