Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Η νέα συνάντηση του Γ. Στουρνάρα γίνεται στον απόηχο των δραματικών διαρροών στον ξένο Τύπο περί «επανάστασης εάν ληφθεί έστω και μισό μέτρο» αλλά και δεικτικών σχολίων από τις Βρυξέλλες ότι «η συζήτηση δείχνει να έχει επιστρέψει στο 2010…».

Η συζήτηση εξελίσσεται περισσότερο επώδυνη απ’ όσο περίμενε η ελληνική πλευρά που βλέπει την τρόικα να παίζει «καθυστερήσεις» βάζοντας συνέχεια στο τραπέζι νέα θέματα φτάνοντας- όπως και ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ -στα απροσδιόριστα ακόμη εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, μέτρα του 2015. Απόλυτη στασιμότητα υπάρχει στα τρία βασικά μέτωπα της κυβέρνησης: Απολύσεις, πλειστηριασμοί και ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις είναι ακόμη και η θολή στάση που κρατούν οι τροϊκανοί ακόμη και στο πως θα καλυφθεί η διαφορά των περίπου 150 εκατ. ευρώ που ανακάλυψαν από τον υπολογισμό του νέου φόρου στα ακίνητα καθώς φαίνεται πως οι δανειστές «κλωτσάνε» στο ενδεχόμενο να κουρευτεί εκ νέου το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μεγάλη αμφιβολία συνεχίζει να υπάρχει και για την αποδοτικότητα των μέτρων Βρούτση για το ασφαλιστικό, οι πιέσεις για οριζόντια εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ είναι αφόρητες ενώ αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο και με ποιον τρόπο έπεσε στο τραπέζι το θέμα των μισθολογικών των ενστόλων.

Αναταραχή επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για το ζήτημα των πλειστηριασμών. Ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην παράλογη απαίτηση των τροικανών για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και στις ισχυρές πιέσεις που ήδη εκδηλώνονται προς το Μαξίμου και το ΠΑΣΟΚ από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρικούπη να ζητεί παράταση στο ισχύον καθεστώς και τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει ευθέως ότι τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής και πολιτικής σταθερότητας.

Οι προσδοκίες για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχουν πλέον ατονήσει εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μιλούν για «50-50 πιθανότητες» και ο Γ. Στουρνάρας προσδοκά να έχει στα χέρια του μια καταρχήν συμφωνία μέχρι το Eurogroup αν και στην Αθήνα είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι οι τροικανοί παίζουν «καθυστέρηση» είτε θέτοντας νέα αιτήματα, είτε πατώντας πάνω στις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στα διαρθρωτικά. Η μοναδική διαφορά ωστόσο αυτή τη φορά όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως η Ελλάδα είναι πλέον μια χώρα που παρουσιάζει πλεόνασμα ενώ κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός πως όλα έχουν «παγώσει» ενόψει της συνάντησης Μέρκελ – Σαμαρά την Παρασκευή στο Βερολίνο.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ