Νέος Εξωδικαστικός: Ποιοι προστατεύουν την πρώτη κατοικία τους – Πότε επιδοτείται η δόση της ρύθμισης

Με μια νέα πραγματικότητα έρχονται πλέον αντιμέτωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που τα δάνειά τους έχουν «κοκκινήσει»: Η ενεργοποίηση του νέου Εξωδικαστικού καταργεί όλα τα προηγούμενα καθεστώτα πρώτης κατοικίας όπως τουλάχιστον τα γνωρίζαμε την τελευταία δεκαετία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μένουν χωρίς προστασία από πλειστηριασμούς… οι πάντες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Άνοιξε η πλατφόρμα του νέου Εξωδικαστικού που ενεργοποιεί μια σειρά από διατάξεις για τα χρέη σε Τράπεζες, Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ, αλλά και προς τρίτους: Με την υιοθέτηση του νέου Εξωδικαστικού δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που αναρωτιούνται εάν με το νέο νόμο μπορούν να προστατέψουν από πλειστηριασμούς το σπίτι τους. Υπάρχουν λοιπόν εκείνα τα «κόκκινα» νοικοκυριά που -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να «φρενάρουν» τις όποιες διαδικασίες. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να τα βρουν απευθείας με την Τράπεζα.

Πότε ενεργοποιείται η προστασία Α΄κατοικίας

Στην ερώτηση λοιπόν εάν προστατεύεται η πρώτη κατοικία η απάντηση είναι Ναι. Υπάρχει όμως μία βασική προϋπόθεση: Το νοικοκυριό που θα αιτηθεί προστασία της κατοικίας του θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί «ευάλωτο». Ποια όμως είναι «ευάλωτα νοικοκυριά»; Εκείνα που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή εμφανίζουν εισόδημα που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ εάν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ