Νέο μοντέλο για το επίδομα ανεργίας: Πώς θα φτάσει τα 900 ευρώ – Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

Νέο μοντέλο για το επίδομα ανεργίας σε πιλοτική μορφή από τον προσεχή Απρίλιο: Τα ποσά για την επιδότηση ανέργων «φουσκώνουν», αλλά μόνον για τους πρώτους έξι μήνες καταβολής του επιδόματος, με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται πλήρως η σημερινή του μορφή. Υιοθετούνται αλλαγές που κινούνται σε τρεις άξονες και αγγίζουν τόσο το ποσό του επιδόματος, όσο και την «φιλοσοφία» του, ενώ «συνδέεται» με τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων που αναπτύσσει η ΔΥΠΑ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η λογική του νέου μοντέλου είναι να συνδέεται με τον μισθό που είχε ο άνεργος όταν εργαζόταν, προκειμένου να περιορίζεται το σοκ που δέχεται όταν μένει εκτός αγοράς εργασίας. Αυτό είναι και το στοιχείο που οδηγεί σε υψηλότερο ποσό επιδόματος από το σημερινό κατά το πρώτο εξάμηνο ανεργίας, αλλά με κλιμακωτό «ψαλίδι» στη συνέχεια και ανά τρεις μήνες, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

Πώς θα συνδεθεί το επίδομα ανεργίας με τον μισθό

Ουσιαστικά το επίδομα ανεργίας θα υποστεί ολικό λίφτινγκ:  Θα είναι κυμαινόμενο, και το ύψος του και θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον μισθό του ανέργου.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70% με 75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα ανέρχεται στα 479 ευρώ, που αντιστοιχεί σήμερα. Σε αυτήν την περίπτωση η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες.

Με άλλα λόγια, για παράδειγμα εάν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται (εάν επιλεγεί κάλυψη σε ποσοστό 75%) στα 900 ευρώ, τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει έως 4 μήνες.

Από τους επόμενους μήνες θα μειώνεται ποσοστιαία και μέχρι να αγγίξει το ύψος του σημερινού επιδόματος. Η χρονική διάρκεια της καταβολής του επιδόματος δεν θα αλλάξει, αφού θα παραμείνει το διάστημα των 12 μηνών.

Πάντως, η ποσόστωση μπορεί να προσδιοριστεί τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το «φουσκωμένο» επίδομα θα χορηγείται μέχρι και 6 μήνες.

Το σενάριο για διασύνδεση με κατώτατο μισθό

Το δεύτερο σενάριο αφορά τη διασύνδεσή του με το 75% του κατώτατου μισθού. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μετρά ο εργασιακός βίος του ανέργου.

Μάλιστα, εάν από τον Απρίλιο αυξηθεί ο κατώτατος στα 830 ευρώ από τα 780 σήμερα (εξέλιξη που δρομολογείται μέσα από τις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων), τότε το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 622,5 ευρώ με 6μηνη διάρκεια.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό.

Στην Αττική και σε άλλες περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, όταν στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος.

Σήμερα υπενθυμίζεται πως το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι.

Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Πρέπει να επισημανθεί πως το επίδομα το λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φθάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων

Εντούτοις, το νέο αυξημένο επίδομα -όπως θα διαμορφωθεί με βάσει του νέο «μοντέλο»– θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Εδώ υπάρχει η σκέψη το επίδομα να εξαρτάται από την ένταξη του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης και ανάλογα με τα έτη του εργασιακού του βίου, το επίδομα να καταβάλλεται και πέραν των 12 μηνών, με ενσωμάτωση ουσιαστικά του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ