Νέο επικουρικό: Πώς θα υπολογίζονται τα ποσά της σύνταξης – Γράφει ο Κώστας Τσουκαλάς

Πριν από λίγες ημέρες κατατέθηκε τελικά στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Γράφει ο δικηγόρος, Κώστας Τσουκαλάς

Έως σήμερα το επικουρικό σύστημα της χώρας είναι σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή οι τρέχουσες εισφορές των εργαζομένων κατευθύνονται στα πλαίσια της αλληλεγγύης γενεών, στη χρηματοδοτική κάλυψη των υφισταμένων και καταβαλλομένων συντάξεων, όπως ακριβώς και οι εισφορές των σημερινών συνταξιούχων κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις επικουρικές συντάξεις της προηγούμενης γενιάς συνταξιούχων.

Με τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό, οι εισφορές των εργαζομένων που θα προσχωρήσουν στο νέο σύστημα δεν θα χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις αλλά θα παραμένουν δεσμευμένες με το σύστημα του «ατομικού κουμπαρά» και θα επενδύονται σε συνεργασία με διαχειριστές κεφαλαίων προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη απόδοση του ασφαλιστικού προϊόντος. Στο νέο σύστημα θα μετέχουν υποχρεωτικά οι νέοι ασφαλισμένοι από 1-1-2022 και προαιρετικά οι ασφαλισμένοι ηλικίας έως 35 ετών από 1-1-2023. Το νέο σύστημα θα αφορά και μισθωτούς αλλά και επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε μετοχές & ομόλογα. Ο ασφαλισμένος θα βλέπει τις αποταμιεύσεις του από υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Οι εισφορές παραμένουν στο 6%, 3% για τον εργοδότη και 3% για τον εργαζόμενο και θα εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ μαζί με της κύριας σύνταξης και αποδίδονται στο ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις και θα εισπράττονται από το ΚΕΑΟ. Οι εισφορές ασθενείας θα παρακρατούνται κανονικά και από τον επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ