Νέες επικουρικές, νέοι κανόνες: Ποιοι εντάσσονται και τι αλλάζει – Πώς θα διαμορφωθούν οι συντάξεις

Το νέο επικουρικό ταμείο είναι γεγονός, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας πέρασε το κατώφλι της Βουλής για να πάρει τον δρόμο της διαβούλευσης, των επιτροπών και εν συνεχεία, μετά τις θερινές διακοπές, της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Το νέο πλαίσιο αλλάζει άρδην το σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Το αναδιανεμητικό σύστημα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και πλέον, για τους νέους ασφαλισμένους, θα υπάρχει ένα νέο, κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα καταβάλουν οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν τις υφιστάμενες συντάξεις, αλλά θα πηγαίνουν στον «ατομικό κουμπαρά» του κάθε ασφαλισμένου, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους.

Οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.