Νέα ρύθμιση για τις επιταγές: Πώς θα εξοφληθούν μετά τον «πάγο» – Οι προτάσεις που εξετάζονται

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εξόφληση μεταχρονολογημένων επιταγών που έχουν «παγώσει» για διάστημα ως και 150 ημερών. Ακόμη και εάν η αγορά ανοίξει θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο να εξοφληθούν τα αξιόγραφα σε αναστολή, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο έχει στα «σκαριά» ειδικό πρόγραμμα για την αποπληρωμή τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως στο αρμόδιο υπουργείο μελετούν πρόταση που επικεντρώνεται στους εκδότες των επιταγών: Η σκέψη έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ενός προγράμματος χρηματοδότησης των εκδοτών επιταγών, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι επιταγές που έχουν «παγώσει» με νομοθετική ρύθμιση.

Ποιες προτάσεις εξετάζονται για τις επιταγές

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης, οι επιταγές που «πάγωσαν» συνιστούν «αγκάθι» για την επαναλειτουργία της αγοράς και πρέπει το ζήτημα να αντιμετωπιστεί άμεσα. Έτσι, εξετάζεται η χρηματοδότηση των εκδοτών των επιταγών ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν πιο εύκολα τις επιταγές σε συγκεκριμένες δόσεις και βάθος χρόνου.

Εναλλακτικά εάν δεν προχωρήσει η συγκεκριμένη παρέμβαση σχεδιάζεται να ακολουθηθεί η λύση μίας γενναίας παράτασης στην πληρωμή επιταγών που έχουν παγώσει. Πάντως, εκπρόσωποι των φορέων του εμπορικού κόσμου έχουν ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο ένα χαμηλότοκο «ειδικό» δανεισμό των εκδοτών των επιταγών, με στόχο τα χρήματα να παραμείνουν «κλειδωμένα» σε λογαριασμό όψεως και να καλύψουν τις επιταγές.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ