“Να αποφασίσουν οι ‘Ελληνες”

 «Οι Έλληνες θα αποφασίσουν μόνοι τους, εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι», τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και εκ των επικρατέστερων για το χρίσμα των Σοσιαλδημοκρατών στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 Πέερ Στάινμπρουκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Muenchner Merkur.

«Αυτό δεν θα το αποφασίσει η Γερμανία, αλλά η Ελλάδα. Εάν ψηφίσουν κόμματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένα να εκπληρώσουν τους συμφωνηθέντες όρους, είναι σαν να ψηφίζουν ταυτόχρονα και σχετικά με την παραμονή τους στην Ευρωζώνη» επισημαίνει ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να απαιτούν από τους φορολογούμενους στα κράτη της Ευρωζώνης να συνεχίζουν να διοχετεύουν χρήμα σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, ο κ. Στάινμπρουκ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής αυστηρών όρων, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού μιας χώρας από ένα ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο. «Όποιος θέλει να ωφελείται από την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας, της Φινλανδίας ή της Ολλανδίας και να χρηματοδοτείται μέσω ευρωομολόγων, πρέπει να πληροί τους όρους» λέει χαρακτηριστικά, αλλά δεν συμμερίζεται την απαισιοδοξία του δημοσιογράφου ο οποίος του υποβάλει τις ερωτήσεις: «Ε, τότε ας επιστρέψουμε στο γερμανικό μάρκο και ας αφήσουμε την Ευρώπη να εκραγεί. Για τη Γερμανία αυτό θα σημαίνει ανατιμήσεις 30- 40%. Σε τέτοια περίπτωση, ξεχνάμε αυτά που ξέραμε ως τώρα» δηλώνει.

Ο κ. Στάινμπρουκ αποφεύγει να προβλέψει πόσα μέλη θα έχει η Ευρωζώνη ως το τέλος της δεκαετίας, δηλώνει, πάντως πεπεισμένος ότι το κοινό νόμισμα θα υπάρχει και σε δέκα χρόνια από σήμερα και επαναλαμβάνει τη θέση του για τη «σωστή δόση» λιτότητας, με τη συμπλήρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από ένα σαφές κίνητρο για την ανάπτυξη.  

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ