Μισός ο φόρος φέτος για νοικοκυριά: Όλες οι αλλαγές στους συντελεστές – Πώς προκύπτουν μειώσεις

Δεν είναι μόνο ότι σχεδόν 7 στους 10 πολίτες φέτος θα είναι αφορολόγητοι ελέω… πανδημίας, αλλά και εκείνοι που θα κληθούν να εισφέρουν τον οβολόν τους στα κρατικά ταμεία, υπολογίζεται πως θα πληρώσουν σχεδόν τα μισά λεφτά από όσα έδωσαν πέρυσι στην Εφορία: Και αυτό γιατί για τα εισοδήματα του 2020 που θα δηλωθούν φέτος έχουν τεθεί σε ισχύ μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και κατά συνέπεια προκύπτει –κατά κανόνα- χαμηλότερος φόρος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Έτος πανδημίας το 2020 ανάγκασε εκατομμύρια νοικοκυριά να ζουν με κρατικά βοηθήματα: 534 ευρώ, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημιώσεις μειωμένου ενοικίου είναι όλα αφορολόγητα για αυτό και δεν θα είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που είτε δεν θα πληρώσουν φόρο ή θα καταστούν δικαιούχοι επιστροφών.

Στο μισό ο φόρος που πληρώνουμε φέτος

Αλλά και όσοι την περασμένη χρονιά εργάστηκαν κανονικά, ακόμη και εάν εισέπραξαν τα ίδια ποσά που είχαν πάρει και το 2019, θα διαπιστώσουν πως ο φόρος που θα τους προκύψει θα είναι χαμηλότερος. Γιατί; Επειδή ενεργοποιούνται οι προβλέψεις του ν. 4646/2019 ο οποίος περιλαμβάνει μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που επιβάλλονται στα εισοδήματα των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ίσως είναι ενδεικτικό πως από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει πως όσα νοικοκυριά και επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν φόρο, θα πρέπει να βγάλουν από την τσέπη κατά μέσο όρο 623,4 ευρώ. Πέρυσι εκείνοι που είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά πλήρωσαν κατά μέσο όρο φόρο 1.111,6 ευρώ. Με άλλα λόγια, χοντρικά προκύπτει πως φέτος οι φορολογούμενοι λόγω των μειώσεων στους συντελεστές θα χρειαστεί να δώσουν στην Εφορία σχεδόν τα μισά χρήματα από ότι πέρυσι.Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ