Μέτρα στήριξης: Έρχεται νέο μοντέλο ενισχύσεων πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων – Τι αλλάζει

Νέο στοχευμένο πακέτο ενίσχυσης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από την υγειονομική κρίση σχεδιάζει να εφαρμόσει το 2021 οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”. Σημειώνεται ότι η κατηγορία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα ενισχύονται με βάση συγκεκριμένους δείκτες και εργαλεία μέτρησης, όπως τα κέρδη, τις ζημιές και τις δαπάνες. Από το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζουν τον οδικό χάρτη των επόμενων μηνών που θα είναι “κομμένος “σε φάσεις οι οποίες θα έχουν άμεση σύνδεση με την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Μέχρι τον Φεβρουάριο –Απρίλιο η κυβέρνηση θα κινείται στους “ρυθμούς “των περιορισμών κινητικότητας, όπου δηλαδή θα εφαρμόζεται lockdown άρα και θα υιοθετούνται τα ισχύοντα οικονομικά μέτρα στήριξης για θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις με τη διαφορά όμως πλέον όσο βελτιώνονται τα υγειονομικά δεδομένα και ανοίγει η οικονομία τόσο θα ξεθωριάζει το μοντέλο των οριζόντιων μέτρων.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους παράγοντες που επικαλούνται “ΤΑ ΝΕΑ”, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν η διάρκεια του τρέχοντος lockdown και πότε θα αρχίσει η μερική άρση διότι μετά την κάλυψη των πληγέντων λόγω της καραντίνας το οικονομικό επιτελείο θα μεταβεί σε πιο εξατομικευμένα μέτρα. Από τον Απρίλιο και έπειτα οπότε και εκτιμάται πως θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων θα μπει σε πλήρη τροχιά η φάση της “επόμενης μέρας μετά την πανδημία “ με μέτρα ενίσχυσης και στήριξης εργασίας και των επιχειρήσεων με ακόμα πιο στοχευμένες δέσμες προκειμένου να γίνει ομαλά η επιστροφή όσων επλήγησαν από την κρίση ενώ προ πανδημίας ήταν υγιείς.

Στο πακέτο στήριξης θα περιλαμβάνονται μέτρα για όσους αποδεδειγμένα έχει πλήξει το σοκ της πανδημίας και αναμένεται να αφορά μεταξύ άλλων εκπτώσεις φόρου, διορθωτικές αλλαγές στην επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά και διευκολύνσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας για όσους πραγματικά χρειάζονται. Στα κριτήρια για το αν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν το 50% του ποσού της επιστρεπτέας, πέραν από τη μείωση του τζίρου και τα ενοίκια θα είναι η γενική οικονομική κατάσταση τους. Παράλληλα, στο αίτημα της αγοράς για ρύθμιση των κορονοφειλών η κυβέρνηση αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για εφαρμογή διευκόλυνσης ειδικού σκοπού 120 δόσεων στοχευμένου επίσης χαρακτήρα, υπό τον φόβο να μείνουν απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.