Μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα

Μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα

Μειώθηκε σημαντικά στα 6,8 δισ. ευρώ το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου από τα 19,8 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία των λογαριασμών του Δημοσίου που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν στην εξέλιξη των βασικών δεδομένων του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η συρρίκνωση του ελλείμματος στο διάστημα αυτό αντανακλά τη μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 23% στα 44,6 δισ. ευρώ, έναντι 57,9 δισ. ευρώ πέρυσι καθώς και την οριακή μείωση των εσόδων στα 39,08 δισ. ευρώ έναντι 39,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μείωση, στα 814 εκατ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ καταγράφεται και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα στο δεκάμηνο ο Προϋπολογισμός να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 585 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Τέλος, είναι σημαντική η εξοικονόμηση της δαπάνης για τόκους που καταβάλλει ο Προϋπολογισμός στα 6,5 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ πέρυσι.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ