Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων: Πότε θα γίνει η συζήτηση του ελληνικού αιτήματος

Το Eurogroup θα συζητήσει αν υπάρχει περιθώριο να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας έως το 2022, αφού εξετάσουμε τις υποθέσεις για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιό της στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Νικολά Τζιαμαριόλι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χώρες που δεν βλέπουν θετικά αυτό το ενδεχόμενο, απάντησε ότι δεν βλέπει «απροθυμία να εξεταστούν τα στοιχεία και η ανάλυση που θα προσφέρουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς πριν από την ανάλυση ποιες θα είναι οι θέσεις».

Ο Τζιαμαριόλι τόνισε, πάντως, ότι οι συμφωνημένοι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, «ήταν και είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι του προγράμματος του ESM, της ανάλυσής του για τη βιωσιμότητα του (ελληνικού) χρέους και η βάση για τα πολύ γενναιόδωρα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έλαβαν οι Ευρωπαίοι εταίροι», προσθέτοντας ότι «σημείο εκκίνησης είναι ότι θα τηρηθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τους οποίους υπάρχουν δεσμεύσεις».

Όσον αφορά τους στόχους για τα πλεονάσματα μετά το 2022, ο γενικός γραμματέας του ESM δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για μετά το 2022 σε πρωτογενή πλεονάσματα που είναι συνεπή με τον Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο της ΕΕ, τα οποία είχαν υπολογισθεί στο 2,2% του ΑΕΠ όταν έγινε η συμφωνία. «Μετά το 2022, η Ελλάδα πρέπει να τηρεί τον ευρωπαϊκό κανόνα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ – οποιοσδήποτε και αν είναι ο Μεσοπρόθεσμος Στόχος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ