Μειώνει το επιτόκιο;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται ότι θα αποφύγει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της να λάβει μέτρα, πιέζοντας τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση της Ευρωζώνης, αλλά μπορεί να δηλώσει την ετοιμότητά της να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη και από τον επόμενο μήνα, με δεδομένη την εξασθένηση της οικονομίας και τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών, σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς αναλυτές. Η ΕΚΤ θεωρείται ευρύτερα ότι είναι ο μόνος θεσμός σε θέση να αναλάβει δράση αμέσως για λογαριασμό της Ευρωζώνης, γεγονός που έχει αυξήσει την πίεση σε αυτή να ανακοινώσει νέα μέτρα μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της.

Το δίλημμα της ΕΚΤ είναι ότι, αν κάνει πάρα πολλά, θα μειωθεί η πίεση που έχουν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Αν, ωστόσο, δεν κάνει τίποτε, θα είναι όλο και πιο δύσκολο για τις υπερχρεωμένες χώρες να χρηματοδοτηθούν (από τις αγορές) ή να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες που έχουν αγοράσει μεγάλα ποσά των ομολόγων τους. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό ότι η ΕΚΤ να διατηρήσει τα όπλα της στη θήκη τους μέχρι να γίνει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στο τέλος του Ιουνίου.

Ακόμα και τότε όμως, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα λάβει τα μέτρα εκείνα που θεωρεί ότι είναι πιο κοντά στην αρμοδιότητά της, δηλαδή μία μείωση του επιτοκίου και νέα πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, αντίστοιχα με τις δύο δημοπρασίες τριετών δανείων που έχει ήδη κάνει. Και αυτά τα μέτρα, είναι πιθανό να εξαρτηθούν από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.      

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ