Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Πότε θα υποχωρήσουν οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός

Ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας, αναφέρθηκε στον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις μιλώντας στον Realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

“Στη Βρετανία συνέβη κάτι ανεπανόρθωτο, δηλαδή η έξοδός της από την ΕΕ. Όπως αντιλαμβάνεστε πολλοί εργαζόμενοι έφυγαν, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικών χεριών. Μεταξύ αυτών έφυγαν και όσοι οδηγούν φορτηγά. Έτσι υπάρχει μια έλλειψη και τα φορτηγά δεν κινούνται με τον ρυθμό που έπρεπε και παρατηρούνται κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα” περιέγραψε.

“Στη Βρετανία υπάρχουν τσακωμοί στα βενζινάδικα ενώ τα ράφια στα σούπερ μάρκετ είναι άδεια. Στην Ελλάδα δεν πρόκειται σε τέτοιο βαθμό να δούμε αντίστοιχες εικόνες” πρόσθεσε.

“Υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη στις πρώτες ύλες” υπογράμμισε.

“Το φαινόμενο των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, με μεγάλη επιφύλαξη, γιατί προβλέψεις ασφαλείς δεν μπορούμε να έχουμε στην οικονομία, εκτιμούμε ότι θα κρατήσει τουλάχιστον και το 2022 και θα δούμε. Δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν και δεν είναι εύκολο να πειστούν οι παραγωγοί πχ του φυσικού αερίου ή του πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή, δεδομένου ότι ωφελούνται από τις υψηλές τιμές και έχασαν από τις χαμηλές τιμές του περασμένου διαστήματος” ανέφερε ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ