Μαραβέγιας στον Realfm 97,8: Οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαρτώνται από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Οι συνέπειες όσον αφορά στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο φαίνεται να μην είναι ξεκάθαρες. Αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βρίσκονται σε πτώση τιμών. Αν η κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχιστεί και αν εμπλακούν περισσότερες δυνάμεις, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα γλιτώσει ούτε η Ευρώπη ούτε η χώρα μας. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δεν έχουμε συνέπειες» είπε αρχικά ο Ναπολέων Μαραβέγιας, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

«Οι τιμές εξαρτώνται από τις εξελίξεις» πρόσθεσε. «Υπάρχουν εκτιμήσεις από διεθνείς παρατηρητές που λένε πως αν εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις όπως το Ιράν και οι ΗΠΑ θα έχουμε προβλήματα στα στενά όπου περνάει το 30% του πετρελαίου. Συνεπώς μιλάμε για τιμές της τάξεως των 150 δολαρίων το βαρέλι και ίσως ακόμα και περισσότερο. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβούν όλα αυτά, αν και δεν είμαι πολύ αισιόδοξος» σημείωσε.

«Η ελληνική οικονομία αντιστέκεται στην ύφεση. Στην Ευρώπη είμαστε σε στασιμότητα. Στην Γερμανία είναι σε χειρότερες καταστάσεις» ανέφερε σχετικά με την πορεία της οικονομίας. «Η Ελλάδα φαίνεται να πηγαίνει καλά και στις εξαγωγές, όχι τόσο όσο θα μπορούσε λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη. Και βεβαίως έχουμε τη βελτίωση στο ισοζύγιο των συναλλαγών γιατί είχαμε φτάσει στο 10% του ΑΕΠ. Η ανεργία μειώνεται, τα δημοσιονομικά πάνε καλά. Άρα η οικονομία πάει καλά» συμπλήρωσε.

«Η επιδοματική πολιτική έχει όρια. Πλέον προσκρούει και στο ζήτημα του ποιος είναι ευάλωτος και ποιος όχι» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΚΠΑ.

«Η ιδέα της γενικευμένης μείωσης του ΦΠΑ δεν είναι αποτελεσματική, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες χώρες και δεν έφερε αποτέλεσμα. Πρέπει υπάρχει συνδυασμός συμφωνιών με τους προμηθευτές και ελέγχων στην αγορά, νομίζω ότι αυτό μπορεί να έχει αποτελέσματα» διευκρίνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ