«Μαγνήτης» το κοίτασμα στην Καβάλα

«Μαγνήτης» το κοίτασμα στην Καβάλα

Οι εταιρείες ENI, Edison, TAP, η σημερινή διαχειρίστρια Energean  Oil μαζί με την ισραηλινή Ratio Oil έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του «ταμιευτήρα».

Πόλος έλξης μεγάλων ξένων ενεργειακών εταιρειών και επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ.ευρώ έχει γίνει ένα εξαντλημένο, παλιό, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως τέτοιοι γεωλογικοί ταμιευτήρες μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν ως υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Εν όψει των ραγδαίων εξελίξεων στις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή της Μεσογείου (Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα) πετρελαϊκοί κολοσσοί «σκοτώνονται» για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων αλλά και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου.

Με ενέργειες του Γ.Μανιάτη κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό επισπεύδεται ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση με μακροχρόνια σύμβαση του «ταμιευτήρα». Το δικαίωμα εκμετάλλευσης το έχει η Energean Oil, που έχει και το «οικόπεδο» του Πρίνου. Αυτό λήγει τον Οκτώβριο του 2014. Το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει μέχρι το τέλος του 2013 τον διεθνή διαγωνισμό ώστε με τη λήξη των δικαιωμάτων της Energean Oil να παραχωρηθεί.

Η αξιοποίηση της αποθήκης απαιτεί επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας και έχει ιδιαίτερη αξία εν όψει της έλευσης του αγωγού ΤΑΡ, του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας αλλά και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη χώρα μας.

Πηγή: Έθνος

Exit mobile version