Λογαριασμοί ρεύματος: Πόσο θα πάει η νέα αύξηση στην επιδότηση – Το “ράλι” των διεθνών τιμών ανεβάζει τις ενισχύσεις

“Καίνε” οι λογαριασμοί ρεύματος. Αν και μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω την επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος, το «ράλι» των διεθνών τιμών ήδη έχει ανεβάσει τόσο ψηλά τα κόστη που η κρατική συνδρομή μόλις και μετά βίας καλύπτει το 1/3 του ποσού που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά.
Έτσι, είναι λογικό τα συναρμόδια υπουργεία να βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέας αύξησης της επιδότησης.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Νέο ξέφρενο ράλι ξέσπασε στις τιμές του φυσικού αερίου μετά την αναβολή πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Γερμανία, εξέλιξη που έρχεται να προσθέσει επιπλέον βάρη στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Εξελίξεις που σίγουρα προκαλούν «πονοκεφάλους» στο Κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο λίγες ημέρες μετά την απόφαση για αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, είναι αναγκασμένο να αναπροσαρμόσει εκ νέου τα πλάνα του.

«Εκρηκτική» η αύξηση των τιμών ρεύματος

Η εκτόξευση της μηνιαίας μέσης τιμής προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) του Νοεμβρίου σε επίπεδα πάνω από τα 220 ευρώ, όταν τον Οκτώβριο ήταν 198 ευρώ και τον Σεπτέμβριο 134 ευρώ, «φουσκώνει» κι άλλο τον τελικό λογαριασμό που θα φτάσει στους καταναλωτές. Όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μέση χονδρεμπορική τιμή 221 ευρώ μεταφράζεται σε:

  • 14 ευρώ επιπλέον στους λογαριασμούς Νοεμβρίου του μέσου νοικοκυριού συγκριτικά με το κόστος που θα είχε ο λογαριασμός με μια χονδρεμπορική τιμή 193 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή του Οκτωβρίου
  • 34 ευρώ επιπλέον στους λογαριασμούς Νοεμβρίου για τις μικρές επιχειρήσεις συγκριτικά με το κόστος που θα είχε ο λογαριασμός με μια χονδρεμπορική τιμή 193 ευρώ, στα επίπεδα δηλαδή του Οκτωβρίου

Μέχρι στιγμής το νέο ανατιμητικό ντόμινο υπολογίζεται πως θα προσθέσει για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 375 KWh το μήνα για την κατανάλωση Νοεμβρίου 97 ευρώ μετά και την κρατική επιδότηση των 39 ευρώ!

Δεν αποκλείεται λοιπόν η επιδότηση να αναπροσαρμοστεί σε υψηλότερα επίπεδα για να καλύψει μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που προκύπτει.

Μηχανισμός αυτόματης επιδότησης λογαριασμών ρεύματος

Η σφοδρή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει στις αγορές και εκτοξεύει τα κόστη ενέργειας δεν λέει να κοπάσει. Τα συναρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με την Κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να συνεχιστεί ακόμη και κατά το α’ τετράμηνο της νέας χρονιάς, σε πλήρη συνάρτηση βέβαια με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας. Ήδη, πάντως, η ενίσχυση των λογαριασμών υπερδιπλασιάστηκε –με ανοιχτό βεβαίως το ενδεχόμενο τα ποσά να αναπροσαρμοστούν εκ νέου- ενώ έχει πέσει στο τραπέζι η δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης επιδότησης λογαριασμών.

Ο εν λόγω «μόνιμος μηχανισμός» (σ.σ.: επί της ουσίας θα ενεργοποιείται σε κρίσιμες περιόδους ενεργειακής ακρίβειας όπως αυτή που διανύουμε) επί της ουσίας μέσω ενός αλγόριθμου θα επιδοτεί αυτόματα τους λογαριασμούς των νοικοκυριών, ανάλογα με τα κόστη ενέργειας.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως την τρέχουσα περίοδο έχει τετραπλασιαστεί, σχεδόν πενταπλασιαστεί, η τιμή του φυσικού αερίου στις αγορές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Τι έκπτωση ισχύει για κάθε μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη πάντως ανακοινώθηκε ο υπερδιπλασιασμός στα 39 ευρώ ανά μήνα η επιδότηση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στο κοινωνικό τιμολόγιο αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Να σημειωθεί πως η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση που έγινε τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα: Με άλλα λόγια η έκπτωση που είδαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που έλαβαν μέσα στον Οκτώβριο ήταν 9 ευρώ! Για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου η επιδότηση αυξήθηκε στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανέβηκε από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα.

Και τώρα μετά τις νέες αποφάσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η έκπτωση στους λογαριασμούς ανέβηκε στα 39 ευρώ!

Οι εκπτώσεις στους δικαιούχους ΚΟΤ

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Για τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο όμως στο κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση αυξάνει στα 45 ευρώ ανά μήνα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει και σύσταση – έκκληση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ