Lockdown: Ποια μεγάλα καταστήματα είναι ανοιχτά και ποιους εξυπηρετούν – Ενόχληση από φορείς της αγοράς

Τη δυνατότητα λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων τους αλλά μόνο για χονδρεμπορικές πωλήσεις σε επαγγελματίες δίνει η τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου. Την ώρα που στο επίκεντρο βρίσκεται η άρση του lockdown στο λιανεμπόριο για το εάν και πότε θα γίνει, μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, αλλά και εταιρείες με Do-It- Yourself κατασκευές μπορούν να έχουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, τηρώντας βέβαια, όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εξυπηρετούν μόνο όσους μπορούν να πιστοποιήσουν ότι διαθέτουν επαγγελματικό ΑΦΜ.

Για να εισέλθει κάποιος στο κατάστημα θα πρέπει να διαθέτει βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας επιτηδευματία ή ελεύθερου επαγγελματία ή μέλους διοίκησης από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” ή να έχει εκτυπώσει τα στοιχεία μητρώου από το TAXISNET. Άλλη επιλογή είναι να διαθέτει δελτίο επαγγελματικής ταυτότητας.

Επιτρέπονται αγορές μόνο με έκδοση τιμολογίου, ενώ για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιος να αξιοποιήσει φιλία ή συγγένεια με επαγγελματία απαγορεύεται η είσοδος συνοδού στο κατάστημα.

Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με όσα προβλέπει η τελευταία ΚΥΑ: «Επιχειρήσεις που λειτουργούν με πολλαπλές δραστηριότητες (ΚΑΔ), συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τους ΚΑΔ της περ. α) υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  1. Η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.
  2. Κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα.
  3. Επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης.
  4. Η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.). Στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών.
  5. Απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία».

Ήδη μεγάλες αλυσίδες έχουν ανοίξει κεντρικά καταστήματά τους – όχι όλα του δικτύου τους- προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους επαγγελματίες.

Η επιστολή της ΕΣΕΕ

Την παρέμβαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη ζητά με Επιστολή της η ΕΣΕΕ. Κάνει λόγο για ευθεία παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων που γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις, που προχωρούν σε πωλήσεις λιανικής με το «μανδύα» της χονδρικής πώλησης.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές διαφημίζουν ανοικτά, με προωθητικά μηνύματα, ότι άνοιξαν τα καταστήματά τους για όλους τους καταναλωτές που έχουν επαγγελματικό ΑΦΜ.

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για μια επικίνδυνη πόρτα πλαγιοκόπησης όχι μόνο των όρων θεμιτού ανταγωνισμού απέναντι στα καταστήματα που είναι κλειστά αλλά και έναντι των κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Την ώρα που χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου αγωνιούν για το πότε θα ανοίξουν και υπό ποιες προϋποθέσεις, ώστε να σώσουν ότι σώζεται από την εορταστική περίοδο, κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προχωρούν σε συγκαλυμμένη λιανική πώληση, «βαφτίζοντάς» τη χονδρική” αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

“Σύμφωνα με καταγγελίες μελών μας, έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες προωθητικές ενέργειες από τέτοιες μεγάλες αλυσίδες, μέσω αποστολής μηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα που έχουν να προχωρήσουν σε αγορές χονδρικής. Από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότεροι από 750.000 επαγγελματικοί ΑΦΜ – τους οποίους μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και συγγενικά πρόσωπα- είναι πολύ εύκολο για έναν καταναλωτή να κάνει μία αγορά που καμία σχέση δεν έχει με χονδρική, δίνοντας απλώς έναν επαγγελματικό ΑΦΜ και παίρνοντας τιμολόγιο. Και ήδη έχει ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, η οποία γίνεται και με τη φυσική παρουσία του καταναλωτή. Μπορεί η χονδρική πώληση τυπικά να επιτρέπεται, όμως αυτή η απαράδεκτη πρακτική προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η Πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Όπως οφείλει να ανακοινώσει άμεσα και το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του λιανεμπορίου, καθώς είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος το αμέσως επόμενο διάστημα να κλείσουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και να χάσουν την εργασία τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.

Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αυτοαπασχολούμενων πρέπει να είναι από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς μόνο μέσα από την ανάπτυξη και την πρόοδο τους μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία” σημειώνει το ΕΕΑ.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ