Λιαργκόβας στον Realfm 97,8: Τα μέτρα θα λειτουργήσουν θετικά για τους καταναλωτές – Αν η σύρραξη συνεχιστεί, θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη

Παναγιώτης Λιαργκόβας

«Θετικά θα λειτουργήσουν τα μέτρα για τους καταναλωτές» εκτίμησε ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σαφώς θα μπορούσε κανείς να πει και πολύ περισσότερα μέτρα αλλά νομίζω ότι καλό είναι να κρατάμε και καμία εφεδρεία γιατί η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει και τότε θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Άρα «βλέποντας και κάνοντας» δεδομένου ότι είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται, η ένταση επίσης συνεχίζεται και θα δούμε αν χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα. Ωστόσο αυτά είναι θετικά».

«Θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας»

Σε ερώτηση σχετικά με τη μείωση του ΕΦΚ, στην οποία έχουν προχωρήσει άλλες χώρες και όχι η Ελλάδα, απάντησε ότι «θα αναγκαστούμε να το κάνουμε στο μέλλον γιατί συνεχίζεται η σύρραξη και αν συνεχιστεί, θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη. Εκεί νομίζω θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας».

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας υποστήριξε σχετικά με το ότι η Ελλάδα αναμένει μια κεντρική απόφαση των Βρυξελλών, τα εξής:

«Θεωρώ ότι θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τη ρήτρα διαφυγής αλλά η κυβέρνηση έβαλε προτεραιότητα άλλα μέτρα, όπως αυτά που ακούσαμε, θέλοντας να δοκιμάσει πώς πηγαίνουν και μετά όταν μπει η ρήτρα διαφυγής να βάλει και τη μείωση του ΕΦΚ. Οι άλλες χώρες το έκαναν, προφανώς προτάσσοντας αυτό το μέτρο και δεν πήραν άλλα εναλλακτικά μέτρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «εμείς ανησυχούμε και περισσότερο γιατί έχουμε και το μεγαλύτερο χρέος στην Ε.Ε. και υπάρχει πρόσθετος λόγος να είμαστε πιο προσεκτικοί. Υπάρχει όμως δημοσιονομικό απόθεμα απλά η κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτή τη στρατηγική, να διαφοροποιεί τα μέτρα σε αυτή τη φάση προτάσσοντας τέτοιου είδους μέτρα στήριξης κατευθείαν στον καταναλωτή… Πιστεύω ότι είναι θέμα προτεραιοτήτων θέλοντας να δείξει ότι μένει πολύ στενά προσηλωμένη στη δημοσιονομική ισορροπία».

Ακούστε το ηχητικό:

https://www.enikos.gr/wp-content/uploads/2026/03/2026-02-23-Παναγιώτης-Λιαργκόβας-Χατζηνικολάου.mp3?_=1