Κύπρος: Τα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. €

Κύπρος: Τα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. €

 

Διάφορα σενάρια για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ εξέτασαν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Πανίκος Δημητριάδης, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση στην ΚΤΚ με το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη σύσκεψη στην ΚΤΚ συζητήθηκαν διάφοροι τρόποι για εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση των δυο νομοσχεδίων, τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».

Επίσης, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις και ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Υπάρχει η άποψη για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, αφού πρώτα προηγηθεί πολιτική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις «τράπεζες γέφυρας» θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις «κακές τράπεζες» θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Εξάλλου, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τράπεζες θα είναι κλειστές και αύριο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ