Κύπρος: Καταγγελίες για την πώληση των τραπεζών

Κύπρος: Καταγγελίες για την πώληση των τραπεζών

Σοβαρές καταγγελίες για την πώληση στην Τράπεζα Πειραιώς, των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έγιναν στην σημερινή κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Στη συνεδρίαση παρέστη και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι η απόφαση ήταν πολιτική και υπό τις περιστάσεις καλή.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι οι Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή «ήταν φερέγγυες μέχρι τη στιγμή που πωλήθηκαν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα».

Λήφθηκε, είπε, μια πολιτική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι καταθέτες της Κύπρου θα πλήρωναν για τις ζημιές της Ελλάδας, προκειμένου να περιοριστεί μόνο στην Κύπρο ο συστημικός κίνδυνος από πιθανή κατάρρευση κυπριακών Τραπεζών.

Το πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης των παραρτημάτων τέθηκε από τον Νοέμβριο του 2012, ενώ υπάρχει και έγγραφο της τρόικας με ημερομηνία 13 Μαρτίου 2013, σημείωσε. Οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ο κ. Δημητριάδης, για την πώληση έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι από την πώληση η Κύπρος υπέστη ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ, υποστήριξε πως «η Τράπεζα Πειραιώς έκανε τεράστια κέρδη».

Η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς «συνήψε δάνεια από τη Λαϊκή, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι Κύπριοι καταθέτες και μέτοχοι «έχασαν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο κέρδισε η Τράπεζα Πειραιώς».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ