Kρίσιμη ώρα για τον αγωγό

Kρίσιμη ώρα για τον αγωγό

Της Αλεξίας Τασούλη

 

Στις 11 το πρωί ο επικεφαλής της κοινοπραξίας Shah Deniz II που διαχειρίζεται το πλούσιο κοίτασμα της Κασπίας θάλασσας θα ανακοινώσει σε μια ειδική πανηγυρική τελετή στο Μπακού αν είναι ο αγωγός Nabucco West ή ο TAP που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε το τελευταίο 48ωρο τη σιωπή παρά το γεγονός ότι από την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τον νικητή αλλά τήρησε τη δέσμευση που είχαν αναλάβει όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε καμία ανακοίνωση.

Το μυστικό ωστόσο διέρρευσε από τον αυστριακό ενεργειακό όμιλο OMV, μέτοχο του ανταγωνιστικού αγωγού που ανακοίνωσε την ήττα του αφήνοντας μάλιστα αιχμές ότι η επιλογή έγινε με οικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια. Ωστόσο δηλώνουν ότι αποδέχονται την απόφαση.

Για τον TAP όμως ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2019 οπότε και θα ανοίξει η στρόφιγγα για το “first gas” όπως λένε οι αναλυτές.

Η εταιρεία έχει ήδη κάνει επαφές με τις τοπικές κοινωνίες στη Βόρειο Ελλάδα και έχει δρομολογήσει τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες που μπορεί να προκύψουν.

Παρά το γεγονός ότι η διαδρομή του αγωγού έχει σχεδόν οριοθετηθεί με διαφορά 10-20 χιλιόμετρα, με το που θα υπογραφεί η συμφωνία της εταιρείας Shah Deniz με την εταιρεία TAP, το αρμόδιο τεχνικό κλιμάκιο θα περπατήσει στην κυριολεξία από τον Έβρο μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα, ώστε να καταγραφεί ακριβώς το σημείο διέλευσης και να λυθούν τα οποία ζητήματα προκύψουν με τους κατοίκους.

Η διαδρομή του TAP έχει μήκος περίπου 870 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο κομμάτι θα περνά από τη χώρα μας. Αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2015. Την επόμενη εβδομάδα ο ΤΑP θα ανακοινώσει και συμφωνία με ελληνική εταιρεία.

Ο ΤΑP ξεκίνησε ως project το 2007 κυριολεκτικά ως outsider χωρίς να έχει πολιτική στήριξη αφού τότε η ελληνική πλευρά στήριζε τον ITGI στον οποίο συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες. Όταν όμως ο ΙΤGI απορρίφθηκε από την κοινοπραξία Shaz Deniz, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε όλο το βάρος στο TAP.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ