Κουτεντάκης στον Realfm 97,8: Τα οικονομικά δεδομένα για το τρέχον έτος είναι σε γενικές γραμμές καθησυχαστικά

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Τα οικονομικά δεδομένα για το τρέχον έτος είναι σε γενικές γραμμές καθησυχαστικά. Για το τρέχον έτος δεν υπάρχει ανησυχία, εκεί που εστιάζονται οι ανησυχίες είναι στο επόμενο» σχολίασε αρχικά.

«Τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη κυρίως του ενεργειακού κόστους και άλλου είδους παροχές δεν φαίνονται να απειλούν τη δημοσιονομική μας ισορροπία για τον απλούστατο λόγο ότι φέτος είχαμε σημαντικές αυξήσεις στα έσοδα, φορολογικά κυρίως αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών. Οι αυξήσεις προέρχονται κατά ένα μέρος από ρυθμό μεγέθυνσης κατά ένα άλλο μέρος από την αύξηση των τιμών» είπε ο κ. Κουτεντάκης.

«Με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης υπάρχει το θέμα ότι είναι οριζόντια μέτρα, μια μείωση για παράδειγμα στην βενζίνη σημαίνει ότι θα είναι πιο φθηνή για όλους, όχι μόνο για όσους έχουν ανάγκη» ανέφερε.

«Η επόμενη χρονιά είναι η βασική ανησυχία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλον τον κόσμο  όσον αφορά τρία ζητήματα. Το ένα είναι τα επιτόκια, βλέπουμε ότι όλες οι κεντρικές τράπεζες κάνουν προσπάθεια αύξησης των επιτοκίων για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αυτό αν θα φέρει αποτέλεσμα είναι ένα ερώτημα. Δεύτερον, οι τιμές ενέργειας αν θα συνεχίσουν σε αποκλιμάκωση ή θα δούμε νέες αυξήσεις. Τρίτον, είναι η πολιτική αβεβαιότητα καθώς έχουμε εκλογές» περιέγραψε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ