Κουτεντάκης: Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για επιπλέον παροχές – ΒΙΝΤΕΟ

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχει κάποια ανησυχία για την επίτευξη του στόχου για το 2018, αλλά από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια για επιπλέον παροχές, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είμαστε σε καλή πορεία και φαίνεται ότι θα πιάσουμε και θα υπερβούμε πιθανόν και φέτος τον στόχο», είπε ο κ. Κουτεντάκης, αλλά τόνισε ότι το Γραφείο δεν έχει κάνει πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ φέτος.

Απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, αν μπορεί να αντέξει η οικονομία την αποπληρωμή των αναδρομικών σε όλο τον κόσμο, ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου είναι αυτονόητη, αλλά τόνισε ότι αν ανατραπούν όλες οι περικοπές που έγιναν στη διάρκεια των προγραμμάτων με δικαστικές αποφάσεις, τότε μιλάμε «για πολύ μεγάλο δημοσιονομικό ρίσκο που δημιουργεί αβεβαιότητα».

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού τόνισε ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία κάποια πράγματα, όπως το πώς φθάσαμε έως εδώ και ποια πράγματα πρέπει να προσέξουμε στο μέλλον για να μη βρεθούμε σε παρόμοια κατάσταση. «Ένα κράτος πρέπει να ελέγχει και να κρατάει σε τάξη τα οικονομικά του», είπε.

Από την άλλη πλευρά, είπε, οι προβλέψεις λένε ότι τα επόμενα χρόνια, υποθέτοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης, θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και είναι θέμα πολιτικής επιλογής αν αυτός θα χρησιμοποιηθεί για μειώσεις φόρων ή αυξήσεις κάποιων δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι υπέρ ενός μείγματος πολιτικής που θα περιλάμβανε και μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ