Κουρμούσης για τις αιτήσεις προστασίας της α’ κατοικίας: Μέσα σε επτά ημέρες γνωρίζει ο δανειολήπτης αν είναι επιλέξιμος

Στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναφέρθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του του Open , ο κ. Κουρμούσης είπε ότι η αίτηση στην πλατφόρμα “ολοκληρώνεται μετά από μια εβδομάδα περίπου για να έρθουν όλα τα στοιχεία αυτόματα ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να μαζεύει χαρτιά. Χρειάζεται όμως να μαζέψει ένα δικαιολογητικό που δεν μπορούμε να το αυτοματοποιήσουμε γιατί τα υποθηκοφυλακεία του έχουν χειρόγραφο και είναι το πιστοποιητικό βαρών. Οπότε να πούμε σε όλο τον κόσμο όποιος θέλει να κάνει την αίτηση να πάει άμεσα σε ένα υποθηκοφυλακείο να εκδώσει το πιστοποιητικό βαρών ,όλα τα υπόλοιπα θα τα βρει μέσα στην πλατφόρμα”.

Εν συνεχεία είπε ότι σύμφωνα εκτιμήσεις η πλατφόρμα αφορά “από 130.000 έως 180.000 σπίτια και όσους φυσικά διαμένουν σε αυτά”.

“Στο σύνολό τους τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια είναι περίπου 400.000, ωστόσο περίπου τα μισά από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη του ν.3869 , οπότε θα έλεγα τα άλλα μισά ή λίγο λιγότερα από αυτά θα ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο”, συμπλήρωσε.

Τέλος είπε σχετικά με την αίτηση στη πλατφόρμα ότι αυτή «Μέσα σε 7 μέρες έρχεται η απάντηση για το αν είναι επιλέξιμος ή όχι. Εφόσον ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος, εντός ενός μηνός η τράπεζα δίνει τη λύση ρύθμισης που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή 25 χρόνια εξόφληση, 2% επιτόκιο και διαγραφή του υπολοίπου δανείου που ξεπερνάει την εμπορική αξία του ακινήτου. Γνωρίζεις από την πρώτη στιγμή τι επιδότηση θα λάβεις» τόνισε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ