Κορονοϊός: Τα “εργαλεία” για τη στήριξη της εργασίας – Τι θα γίνει με τηλεργασία, αναστολές και “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”

Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην αγορά εργασίας και η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να βγάλει από τη φαρέτρα του μια σειρά όπλων που, αυτή τη φορά, θα στηρίξουν την απασχόληση και δεν θα έχουν επιδοματικό χαρακτήρα.

Αποδέσμευση από τις αναστολές συμβάσεων, διατήρηση και ενίσχυση του μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» αλλά και της τηλεργασίας σε ποσοστό 50% – παρατάθηκε έως τις 28 Φεβρουαρίου- συνθέτουν τον καμβά των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο επόμενο στάδιο, καθώς το μέτρο των αναστολών θα αποτελέσει σταδιακά παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι το «όπλο» της αναστολής συμβάσεων θα μείνει στα… χέρια των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή. Από την άλλη πλευρά, το «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχει ήδη λάβει παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου και στο μεταβατικό στάδιο θα αποτελέσει τον πυρήνα που θα φέρει σταδιακά την κανονικότητα στην αγορά εργασίας. Ο μηχανισμός επιδοτεί το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται.

Ωστόσο, η μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι δύσκολη και απαιτεί επιπλέον μέτρα. Άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν, όπως λένε στο enikonomia.gr ότι το «κλειδί» για να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία και να «ζωντανέψει» ξανά η αγορά εργασίας είναι το «ψαλίδισμα» του μη μισθολογικού κόστους. Και αυτό γιατί παρά τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, αυτό παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ