Κορονοϊός: Πώς και πότε θα πληρωθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ – Οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ και το Δώρο Πάσχα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, στην απόφαση αυτή θα καθορίζονται οι ημερομηνίες, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος.

Το Δώρο Πάσχα

Για το Δώρο Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ότι θα πληρωθεί κανονικά έως τη Μεγάλη Τετάρτη από επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί και που δεν υπάγονται στις πληττόμενες με μείωση τζίρου βάσει της λίστας με τους Κωδικούς Δραστηριότητας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το επίδομα των 800 ευρώ

Οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του “Ελεύθερου Τύπου” να χωρίζονται σε δύο διαστήματα. Το πρώτο θα περιλαμβάνει εργαζόμενους από επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή μέχρι 15 Μαρτίου (με το πρώτο κύμα των περιοριστικών μέτρων) και το δεύτερο θα περιλαμβάνει εργαζομένους σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή λειτουργίας με το δεύτερο κύμα περιορισμών, ήτοι από τις 15 Μαρτίου, καθώς και εργαζομένους που θα έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας έως τις 31 Μαρτίου και για ένα μήνα.

Το ύψος του επιδόματος δεν μεταβάλλεται ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας, δηλαδή τα 800 ευρώ θα πάρει και ο εργαζόμενος με πλήρη αλλά και με μερική απασχόληση, εφόσον τελεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Ωστόσο, ενδέχεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την ημερομηνία που άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από επίσημες ανακοινώσεις, τα 800 ευρώ καλύπτουν το διάσημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου, δηλαδή ενάμιση μήνα, και δίδονται σε όσους δεν εργάζονται όλο αυτό το διάστημα. Είναι πιθανό λοιπόν σε περίπτωση που παραταθεί η απαγόρευση ή δοθεί παράταση για την αναστολή συμβάσεων και πέραν της 31ης Μαρτίου, το 800άρι να είναι σε αναλογία με μέρος του μισθού που οφείλεται στον εργαζόμενο έως την ημέρα που επήλθε αναστολή της απασχόλησής του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βασική προϋπόθεση για το επίδομα είναι να δηλώσουν απαραίτητα οι εργοδότες-επιχειρήσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή ως τις 31 Μαρτίου, και ως αυτή την ημερομηνία να έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι τα στοιχεία τους για τις διασταυρώσεις σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να λειτουργήσει για το σκοπό αυτόν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέσω Taxis θα πάρουν το επίδομα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και όσοι ασκούν ατομική δραστηριότητα και υπάγονται σε κάποιον από τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η διαδικασία δήλωσης των στοιχείων τους θα καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να επισημανθεί ότι, με βάση τα ως τώρα ισχύοντα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κανονική άδεια, ή που θα πάρουν άδεια, δεν επιτρέπεται να έχουν μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, όπως αναστολή σύμβασης ή καταγγελία σύμβασης ή μετατροπή της από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ