Κορονοϊός – lockdown: Ποια μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων θα παραταθούν και τον Ιανουάριο

Παράταση αναμένεται να λάβουν τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων από τη στιγμή που το lockdown θα συνεχιστεί έως τις 7 Ιανουαρίου. Όπως έχει τονίσει τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας θα εξακολουθούν να ενισχύονται οι πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι όσο διαρκεί η πανδημία. Τα μέτρα αφορούν στα εξής:

– Αναστολή πληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο: Τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.

– Μείωση ενοικίου: O Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση κατά 80% του ενοικίου του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και θα είναι κλειστές μέσα στις γιορτές.Διευκρίνισε ότι το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες για να μην έχουν άλλες απώλειες, όπως είπε, και αντίστοιχα οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 20%.

– Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού: Αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε για επιχειρήσεις που είναι κλειστές υποχρεωτικά με κρατική εντολή ή και για εκείνες που θεωρούνται πληττόμενες. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ.

– Πληρωμή τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

– Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Θα συνεχιστεί η ενίσχυση των επιχειρήσεων- επαγγελματιών μέσω του πέμπτου κύκλου, μέσω του οποίου αναμένεται να διατεθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ο νέος κύκλος θα αρχίσει τον Ιανουάριο, ενώ όπως έχουν προαναγγείλει από το οικονομικό επιτελείο θα ακολουθήσει και έκτος κύκλος της Επιστρεπτέας. Ο πέμπτος κύκλος θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%.

Και σε αυτό τον κύκλο το 50% του ποσού που θα ληφθεί θα είναι μη επιστρεπτέο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2020.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ