Κορονοϊός: Κρίσιμο Eurogroup σήμερα – Τι θα ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Κρίσιμο είναι το Eurogroup το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να αναμένεται να θέσει επί τάπητος τρία βασικά αιτήματα που αφορούν στη διαχείριση και αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν για την Ελλάδα αφενός το προσφυγικό και αφετέρου η πανδημία του κορονοϊού. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών τις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τα αιτήματα αναμένεται να είναι τα εξής:

1. Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

2. Να εξαιρεθούν, επίσης, οι δαπάνες για την διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊου από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.

3. Να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Τα δύο τελευταία αιτήματα είναι αλληλένδετα καθώς αφορούν τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Σημειώνεται ότι το σημερινό Eurogroup λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ