Κοινωνικό μέρισμα: Τα σενάρια που εξετάζονται για χαμηλοσυνταξιούχους και υγειονομικούς – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα και συγκεκριμένα εάν θα διανεμηθεί ή όχι και σε ποιους.

Ενόψει και της κατάθεσης του Προϋπολογισμού την Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μπορεί η οικονομία να πηγαίνει καλά, αλλά όπως λένε αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, τα «βλέμματα» είναι στραμμένα σε θέματα – καυτές πατάτες, όπως η ενεργειακή κρίση και πόσο αυτή θα συνεχιστεί και η ακρίβεια στην αγορά συνολικότερα.

Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Με αυτό ως «πυξίδα» ορισμένοι επισημαίνουν ότι… ροκανίζεται το ενδεχόμενο διανομής κοινωνικού μερίσματος.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει «φύγει από το τραπέζι» των συζητήσεων. Πηγές αναφέρουν ότι κοινωνικό μέρισμα θα δοθεί αλλά με πολύ στοχευμένο τρόπο.

Τα σενάρια που εξετάζονται για το κοινωνικό μέρισμα

Στο τραπέζι έχει πέσει λοιπόν λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, η απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι συνεχίζουν να υπερβάλουν εαυτούς λόγω της πανδημίας.

Σε ό, τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα όσοι δεν έλαβαν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021. Δηλαδή πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι.

Όλοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας σε βασικά αγαθά τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν εισηγήσεις στο οικονομικό επιτελείο για την καταβολή μερίσματος τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, με την επικρατέστερη δεξαμενή δικαιούχων να προέρχονται από τους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 1.000 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το έκτακτο «δώρο» να αφορά και άλλες κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων είναι και η πλέον αδικημένη, καθώς είναι αυτή που δεν έλαβε αναδρομικά το 2020 και εξαιρέθηκε καθώς τότε πληρώθηκαν μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις.

Αν υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο θα οριστεί μία βασική οικονομική ενίσχυση -τύπου κοινωνικού μερίσματος- και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του δικαιούχου.

Τι θα γίνει με τους υγειονομικούς

Σκέψεις υπάρχουν –αν και αυτή την στιγμή το σχετικό σενάριο έχει «παγώσει»- να δοθεί δώρο και στους υγειονομικούς. Αντίστοιχο δώρο έλαβε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας.

Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα.

Το ΥΠΟΙΚ είχε βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να δώσει τη βοήθεια ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, αλλά τίποτε ακόμη δεν έχει αποφασιστεί οριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες τελικές αποφάσεις για το μέρισμα θα κλειδώσουν το αργότερο τον Δεκέμβριο, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς είναι σε άμεση συνάρτηση με τους ρυθμούς ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, αλλά πλέον και με τις ανάγκες που θα προκύψουν ελέω των αναταράξεων που παρατηρούνται στο κόστος ενέργειας.

Διπλάσιο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Ποσά που αγγίζουν και τα 900 ευρώ θα δουν στους λογαριασμούς τους στις 15 Δεκεμβρίου χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά. Τα χρήματα αυτά είναι μέρος του «διπλού επιδόματος» που θα δοθεί στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και θα πιστωθούν με εμβόλιμη πληρωμή στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πληρωθούν διπλά εντός Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 15 Δεκεμβρίου θα λάβουν το έκτακτο επίδομα-δώρο, και στις 30-31 Δεκεμβρίου το κανονικό επίδομα.

Όσοι θα λάβουν την ενίσχυση δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα, καθώς θα δουν «αυτόματα» στον λογαριασμό τους το αυξημένο ποσό του επιδόματος. Όπως γίνεται κάθε μήνα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το μισό ποσό θα μπει σε προπληρωμένη κάρτα και το άλλο μισό μετρητά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ