“Κλείδωσαν” οι αλλαγές για τα αυθαίρετα

“Κλείδωσαν” οι αλλαγές για τα αυθαίρετα

Πυρετός συσκέψεων και διαβουλεύσεων στου υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε στο «Εθνος» πως το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της ετοιμασίας του. Στόχος είναι να δημοσιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, να τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση και όπως εκτιμούν από το υπουργείο, να έχει ψηφιστεί από την εκπνοή της παράτασης της προθεσμίας που έχει δοθεί για την υποβολή των δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

 

Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαϊου του 2013 και από ΤΟΥΦΕΚΑ τονίζουν πως δεν θα υπάρξει άλλη παράταση. Μέχρι την ίδια ημερομηνία παρατάθηκε η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έκλεισαν παράνομα.

 

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει πως αποκλείεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται στον αιγιαλό ή σε δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ θέτει και το χρονικό όριο πέραν του οποίου αποκλείεται οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Είναι η 28η Ιουλίου 2011, όταν κατατέθηκε στη Βουλή ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ( νόμος 4014).

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αναμένονται:

 

– Η νομιμοποίηση μικρών αυθαιρέτων εντός κτιρίων που διαθέτουν οικονομική άδεια. Πρόκειται για παρανομίες του τύπου αλλαγή της θέσης δωματίων ή της χρήσης αυτών ή για μετακίνηση ανοιγμάτων ή για άλλες μικροπαραβάσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τη μεταβίβαση του ακινήτου. Οπως είναι γνωστό, στα συμβόλαια μεταβιβάσεων προσαρτάται υποχρεωτικά η βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαιρεσία στο ακίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση, η παράβαση πρέπει να τακτοποιηθεί με βάση τον νόμο 4014/11.

 

– Η νομιμοποίηση παράνομα κλεισμένων χώρων εντός του περιγράμματος νόμιμα δομημένου δομημένου κτιρίου που άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε κύριους χώρους. Εδώ περιλαμβάνονται οι ημιυπαίθριοι χώροι, πιλοτές, πατάρια, υπόγεια, σοφίτες, απολήξεις κλιμακοστασίων κ.λπ.., όπως προβλέπονται από τον νόμο 3843/2010. Σε δυσμενή θέση θα βρεθούν τα αυθαίρετα που δεν διαθέτουν οικονομική άδεια ή παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυθαιρεσία, για τα οποία μάλλον θα ισχύσει η περίοδος 30 χρόνων της τακτοποίησης. Σημειώνεται εδώ πως ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός εξαίρει από τον συντελεστή δόμησης μια σειρά από χώρους, όπως οι ανοικτοί εξώστες και ημιυπαίθριοι μέχρι ποσοστού 40% του σδ, επιφάνειες κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων μέχρι 25 τετραγωνικά μέτρα ανά όροφο και μέχρι 40 τετραγωνικά μέτρα στο ισόγειο, αγωγοί αερισμού και αίθρια, όροφος βοηθητικής χρήσης κ.λπ. Στις ρυθμίσεις αυτές του ΝΟΚ μπορεί να ενταχθεί η νομιμοποίηση ορισμένων πολεοδομικών παραβάσεων, οι οποίες θα καταγραφούν και στην Ταυτότητα Κτιρίου που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα. Σύμφωνα πάντως με τον ΝΟΚ, οι αυθαίρετοι χώροι που νομιμοποιούνται, προσμετρώνται τελικά στον συντελεστή δόμησης.

 

Αναγκαίες προϋποθέσεις, για να προχωρήσει η νομιμοποίηση, θεωρούνται από το ΥΠΕΚΑ η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών και η ταξινόμηση της βαρύτητας κάθε παράβασης. Θ υπάρξει επίσης κωδικοποίηση των διατάξεων που διέπουν την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης με ενσωμάτωση των κατά καιρούς εγκυκλίων και οδηγιών της διοίκησης. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πέντε ερμηνευτικές εγκύκλιοι και οκτώ νεότεροι (του βασικού) νόμοι.

 

Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ