Καθυστερούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση

Καθυστερούν οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση

 

Σημαντικό αριθμό αναφορών, από πολίτες που διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρωτοκόλληση και την εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει δεχτεί ο Συνήγορος του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι διερευνώντας τις υποθέσεις αυτές, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της πρωτοκόλλησης, αλλά και της εξέτασης των αιτήσεων, οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην αύξηση των εισερχόμενων συνταξιοδοτικών αιτήσεων -λόγω της μαζικής αποχώρησης υπαλλήλων από την υπηρεσία τους-στην κατάθεση πολλών ερωτήσεων των ήδη συνταξιούχων -λόγω της συνεχόμενης απρόβλεπτης μεταβολής της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας- αλλά και αιτήσεων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων, βάσει των διατάξεων του Ν. 3865/2010, καθώς και στην ταυτόχρονη αποχώρηση έμπειρου στελεχιακού δυναμικού της διεύθυνσης Συντάξεων του ΓΛΚ.

Επίσης, η καθυστέρηση αυτή επιφέρει δημοσιονομικό κόστος για το κράτος, καθώς εάν οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων είχαν εγκαίρως εκκαθαριστεί, τότε με την επακόλουθη πληρωμή των προαιρετικά καταβαλλόμενων αναγνωρισμένων εισφορών θα είχαν βελτιωθεί και οι ταμειακές ροές του δημοσίου ταμείου.

Η ανεξάρτητη Αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι η εκπρόθεσμη πρωτοκόλληση, που αλυσιδωτά οδηγεί σε περαιτέρω καθυστέρηση της ήδη καθυστερημένης εξέτασης των αιτήσεων, αφενός γεννά δικαίωμα αποζημίωσης του πολίτη κατά τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, αφετέρου ενδέχεται να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ο Συνήγορος επισήμανε από τον Δεκέμβριο του 2012 στην αρμόδια διεύθυνση του ΓΛΚ, ότι υφίσταται ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό, έστω και προσωρινά, του αρμόδιου τμήματος Αρχείου-Πρωτοκόλλησης και εν συνεχεία όλων των άλλων τμημάτων της διεύθυνσης Συντάξεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συντομότερη εξέταση των αιτημάτων των συνταξιούχων.

Η ανεξάρτητη Αρχή σημείωσε ότι η ανάγκη αυτή εκπορεύεται από την υποχρέωση της ανωτέρω διεύθυνσης να πρωτοκολλεί αυθημερόν όλα τα εισερχόμενα έγγραφα και να απαντά στα αιτήματα των πολιτών σύμφωνα με τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τις ειδικά οριζόμενες και προβλεπόμενες προθεσμίες, οι οποίες δεν τηρούνται.

Απ’ την πλευρά της, η διεύθυνση Προσωπικού του ΓΛΚ γνωστοποίησε στον Συνήγορο ότι το πάγωμα των προσλήψεων έχει δημιουργήσει οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης σχεδόν στο σύνολο των υπηρεσιών του ΓΛΚ και πως θα υπάρξει τοποθέτηση ακόμη 10 υπαλλήλων.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ