Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2019

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2019 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιάρακη και παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση σε μορφή στικ.

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΟ κ. Χουλιαράκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης την οριστική ακύρωση και όχι απλώς αναβολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς η οποία θα επέφερε νέα μείωση των συντάξεων.

“Είμαι σίγουρος ότι η συζήτηση η οποία θα γίνει θα νοηματοδοτήσει επί της ουσίας και μια νέα εποχή για τα οικονομικά του 2019 αλλά θα νοηματοδοτήσει και την τυπική έξοδο της χώρας από τη διάρκεια των οκταετών μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας” είπε ο κ. Βούτσης ανακοινώνοντας ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Αιτιολογώντας τον χαρακτηρισμό της επιτυχίας ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι τα προνομοθετημένα μέτρα του 2017 οφείλονταν στην εμμονή του ΔΝΤ και στη λανθασμένη πρόβλεψη του ότι η κυβέρνηση δεν θα πιάσει τον στόχο που είχε επιβληθεί.

“Πιάσαμε τον στόχο του 2017 και του 2018. Έχουμε τη δυνατότητα να ακυρώσουμε μέτρα που είναι αχρείαστα και αντιπαραγωγικά . Οι προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο δεν έπιαναν τους στόχους αλλά προκαλούσαν και ελλείμματα” είπε ο κ. Χουλιαράκης. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός από το 2008 που περιλαμβάνει καθαρή δημοσιονομική επέκταση της τάξης των 910 εκατ ευρώ. “Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για την αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με πιο φιλική για την κοινωνική συνοχή επέκταση.Δεν εξαντλείται εδώ η προσπάθεια” πρόσθεσε.

“Επιχαίρουμε για τις συντάξεις. Η ΝΔ χαίρεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρούμε όμως ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε θα οδηγήσει σε αντίληψη των αδιεξόδων στα οποία η πολιτική σας οδηγεί. Θα ευχόμουν να διαψευσθώ” είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ Νίκος Δένδιας.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης χαρακτηρίζοντας αίσχος το ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το ότι οι συντάξεις δεν κόβονται για μια ακόμη φορά . “Η ιστορία του μεταμνημονιακού προϋπολογισμού είναι ειρωνία. Μεταμνημονιακή εποχή με 700 μνημονιακούς νόμους να ισχύουν στο ακέραιο και να μην καταργείται κανένας.

Μεταμνημονιακή εποχή με δεσμεύσεις μέχρι το 2060 για τα πλεονάσματα. Με μέτρα υπέρ του κεφαλαίου τα περισσότερα. Μεταμνημονιακή εποχή με σιδηρά εποπτεία . Μύθος. Όλα έχουν αποφασιστεί και μένει ο τίτλος.Αίσχος που έχουν κοπεί τόσες φορές οι συντάξεις και πανηγυρίζετε που δεν κόβονται άλλο. Η απάντηση θα ήταν η αύξηση των συντάξεων” είπε.

Μικρό καλάθι για τη μεταμνημονιακή εποχή συνέστησε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς επισημαίνοντας την ενισχυμένη εποπτεία ενώ ο Θ. Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε και αυτός ότι έχουν υπογραφεί δεσμεύσεις οι οποίες συνιστούν βαρύ πρόγραμμα για τη χώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ