Καταγγελία «βόμβα»: Εταιρεία διατηρεί τις ίδιες τιμές σε σχολικά είδη παρά το «τσουχτερό» πρόστιμο – Τι απαντά ο Σκρέκας

Τις ίδιες τιμές στα σχολικά είδη διατηρεί μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με καταγγελίες, η εταιρεία «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.», στην οποία επέβαλε “τσουχτερό” πρόστιμο πριν από λίγες ημέρες η ΔΙΜΕΑ καθώς παραβίασε το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 230.150 ευρώ, ήτοι το διπλάσιο από το όφελος που αποκόμισε από την πώληση προϊόντων.

Σημειώνεται πως, σε ελέγχους που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για την τήρηση της νομοθεσίας (άρθρο 1 παρ. 54 του Ν. 5045/2023) διαπίστωσαν ότι η «BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.» διέθεσε 73 κωδικούς προϊόντων (στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους, γόμες και ξύστρες) με υψηλότερο μεικτό περιθώριο κέρδους του επιτρεπομένου.

Όπως καταγγέλλει στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, «παρόλο που επιβλήθηκε πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης, έπειτα από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν για την τήρηση της νομοθεσίας, η συγκεκριμένη εταιρεία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πουλάει και να διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στις ίδιες τιμές, δηλαδή στις αρχικές, σαν να μην έγινε τίποτα. Φτάνει πια με αυτή την κατάσταση, πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία σε βάρος των καταναλωτών».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, οι τιμές της συγκεκριμένης εταιρείας παραμένουν ίδιες από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, έως και μία εβδομάδα αργότερα, αφού είχε επιβληθεί το πρόστιμο. «Δηλαδή, επιβλήθηκε το πρόστιμο, και ακόμη και 1 εβδομάδα μετά, δεν άλλαξε κάτι. Για παράδειγμα σε σούπερ μάρκετ στο καλάθι του νοικοκυριού, οι ξυλομπογιές 12 τεμαχίων κοστίζουν 1,00 ευρώ από τότε έως και σήμερα, τα στυλό 4 τεμάχια 0,99 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, η γόμα είναι στα 0,75 ευρώ, όπως και οι μαρκαδόροι 1,65 ευρώ».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απάντησε για την σχετική καταγγελία στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τονίζοντας: «όταν επιβάλλεται ένα πρόστιμο η εταιρεία οφείλει να αλλάξει τις τιμές. Βέβαια, αυτό μπορεί να έχει μία καθυστέρηση, γιατί πρέπει να αλλάξει τους τιμοκαταλόγους και να περαστούν στα σούπερ μάρκετ οι νέες τιμές. Σε λίγο καιρό, θα γίνει εκ νέου έλεγχος και εφόσον παραβιάζει και πάλι τον νόμο, θα επιβάλλουμε και δεύτερο πρόστιμο, το οποίο είναι και πολλαπλάσιο από το πρώτο».

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως δεν επιθυμεί να κλείσουν οι εταιρείες, αλλά να αναγνωρίσουν την δύσκολη κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά. «Αν δεν το κάνουν αυτό, και δεν συμμορφωθούν, τότε το κόστος της αισχροκέρδειας θα είναι πολύ πιο ακριβό για αυτούς. Πρέπει να τηρήσουν τον νόμο που λέει ότι το περιθώριο κέρδους δεν πρέπει να αυξηθεί, δηλαδή δεν πρέπει να βάλουν ούτε ένα λεπτό παραπάνω».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ