Καλά νέα για τους παραγωγούς ζάχαρης: Η απόφαση της Ε.Ε. που φέρνει επιστροφές χρημάτων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

To Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας αποφάσισε σήμερα τον επανυπολογισμό των ποσοστώσεων παραγωγής ζάχαρης για τα έτη 1999/2000 και 2000/2001. Στόχος του κανονισμού που εγκρίθηκε είναι να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) από τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία αποφάνθηκε ότι οι εισφορές στην παραγωγή για τον τομέα της ζάχαρης μεταξύ 1999 και 2001 είχαν υπολογιστεί εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί ζάχαρης να υπερχρεωθούν.

“Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η σημερινή απόφαση μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι παραγωγοί ζάχαρης που έχουν υπερχρεωθεί θα αποζημιωθούν πλήρως”, δήλωσε ο Rumen Porodzanov, Υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και Προεδρεύων του Συμβουλίου.

Για να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο κανονισμός που εκδόθηκε από το Συμβούλιο προβλέπει την επιστροφή των παραγωγών ζαχαροτεύτλων και των καλλιεργητών ζαχαρότευτλων για τα πλεονάζοντα ποσά που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως μεταξύ του 1999 και του 2001. Ο συνολικός αντίκτυπος στον προϋπολογισμό της ΕΕ υπολογίστηκε σε € 195,3 εκατ, εκ των οποίων € 93,1 εκατ, για τις εισφορές και € 102,2 εκατ για το εκτιμώμενο κόστος τόκων.

Σημειώνεται ότι κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) στον τομέα της ζάχαρης δημιουργήθηκε το 1968 με στόχο την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς της ΕΕ και την προβολή στην αγορά της ΕΕ, και έκτοτε επανεξετάζεται περιοδικά. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί και μεταποιητές, ο τομέας της ζάχαρης είχε αρχικά υπαχθεί σε στήριξη των τιμών και ποσοστώσεις παραγωγής, οι οποίες έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Οι εισφορές ζάχαρης συνδέονταν εγγενώς με το καθεστώς ποσοστώσεων ζάχαρης. Σύμφωνα με τους κανόνες , οι παραγωγοί που υπερβαίνουν την ποσόστωσή τους έπρεπε να καταβάλουν εισφορά επί του πλεονάσματος επί των ποσοτήτων αυτών. Οι εισφορές αυτές καταβλήθηκαν στη συνέχεια στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ