«Καίει» ο φόρος επί των αναδρομικών – Τι ποσά θα επιστρέψουν οι συνταξιούχοι – Παραδείγματα

«Καίει» περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ο φόρος στα αναδρομικά: Η πλατφόρμα του Taxisnet μέσω της οποίας θα κληθούν να δηλώσουν τα ποσά που εισέπραξαν για τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις το διάστημα Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016, «άνοιξε» και οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει αυτή η διαδικασία δεν είναι… ευχάριστες. Όπως θα διαπιστώσουν οι συνταξιούχοι θα χρειαστεί να «επιστρέψουν» στο κράτος σχεδόν το 25% του ποσού που έλαβαν για το «ψαλίδι» που υπέστησαν.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Τα χρήματα που εισέπραξαν την περασμένη χρονιά σχεδόν 350.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και άλλοι 750.000 του ιδιωτικού τομέα (σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ) ήταν τα αναδρομικά έντεκα μηνών (από τον Ιούνιο του 2015 έως και το Μάιο του 2016), τα οποία αφορούσαν σε περικοπές που είχαν γίνει σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Όμως τα ποσά αυτά δεν είναι … αφορολόγητα και όσοι τα έλαβαν θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί!

Πώς θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας οι συνταξιούχοι καλούνται να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις στην εφορία για τα αναδρομικά που έλαβαν. Η εκκαθάριση θα φέρει επιπλέον φόρο σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους καθώς, τα αναδρομικά που αφορούν, καταβλήθηκαν χωρίς παρακράτηση φόρου και τώρα θα προστεθούν στα εισοδήματα των ετών που αναλογούν. Με άλλα λόγια στα ποσά των αναδρομικών δεν έγινε καμία παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύηςΔιαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ